CATEGORIE

Beleggen in defensie industrie met de VanEck Defense ETF

Laatste wijziging: 20/03/2025

Waar beleggen in defensie industrie een aantal jaar geleden nog omstreden was, is het de afgelopen jaren – sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen – steeds prominenter geworden. Door toegenomen geopolitieke spanningen en de terugtrekkende beweging van de Amerikanen onder leiding van Trump, is de aandacht opnieuw gevestigd op het belang van een sterke defensiecapaciteit.​ Toenemende Europese defensie uitgaven maken het beleggen in de defensie industrie voor de komende jaren aantrekkelijk. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden om te beleggen in defensie industrie doormiddel van de VanEck Defense ETF.

Waarom beleggen in defensie industrie?

De defensie industrie speelt een cruciale rol in het waarborgen van nationale en internationale veiligheid. Recente gebeurtenissen, zoals de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en daaropvolgende (dreiging van) terugtrekkende beweging van de Amerikanen hebben zoals gezegd de aandacht opnieuw gevestigd op het belang van een sterke defensiecapaciteit. Europa lijkt wakker geschrokken.

Geopolitieke spanningen en veiligheidsvraagstukken

De wereldwijde geopolitieke situatie is de afgelopen jaren instabieler geworden, met als prominent voorbeeld de Russische invasie van Oekraïne. Het conflict heeft in Europa geleid tot een hernieuwde focus op nationale en regionale veiligheid. Daarnaast lijkt de steun van Amerika – tot nu toe onze grootste bondgenoot – onder leiding van president Trump helemaal niet zo vanzelfsprekend meer. Europese landen verhogen hun defensiebudgetten om aan de NAVO norm te voldoen.

Stijgende defensie-uitgaven in Europa

Voorheen was beleggen in de wapenindustrie voor veel particuliere beleggers not done. Echter, de Russische inval in Oekraïne heeft dit sentiment veranderd. Europese landen, die jarenlang hadden bezuinigd op defensie-uitgaven, trekken nu massaal de portemonnee. Er is volop vraag naar munitie, tanks, radarsystemen, militaire voertuigen, raketten, drones en ander militair materieel. Deze ontwikkelingen hebben de defensiesector aantrekkelijker gemaakt voor beleggers die willen profiteren van de toenemende vraag naar militaire uitrusting en technologie.

Rendementspotentieel en marktprestaties

Beleggen in de defensie industrie heeft de afgelopen jaren aantrekkelijke rendementen opgeleverd. De aandelenkoers van de Duitse wapenfabrikant Rheinmetall, is sinds de inval in Oekraïne verzesvoudigd. Het Italiaanse Leonardo zag zijn koers verviervoudigen, en het Britse BAE Systems is ruim twee keer zo duur geworden sinds februari 2022. Deze stijgingen weerspiegelen de lucratieve aard van investeringen in de defensiesector in de huidige geopolitieke context.

Veranderende perseptie

Van oudsher zijn uitgaven aan defensie een gevoelig onderwerp in ontwikkelde landen. Het aandeel van de Europese defensie-uitgaven daalde na de val van de Berlijnse muur en de USSR tot onder de 2% van het bruto binnenlands product (BBP) en heeft zich sindsdien niet meer hersteld. Maar door de recente geopolitieke conflicten en bezorgdheid over de veiligheid in de wereld is het perspectief gaan verschuiven. De West-Europese regeringen, die de regels van 2% aan militaire uitgaven van de NAVO stelselmatig schenden, kondigden zware investeringen aan in de defensieve infrastructuur en voorraden, evenals het voornemen om zich voortaan aan de 2%-regel te houden. De huidige oorlog in Oekraïne heeft aangetoond dat de landen over onvoldoende munitiecapaciteit beschikken en heeft een chronisch gebrek aan onderhoudsuitgaven aan het licht gebracht.

Morele dilemma’s bij beleggen in defensie industrie

Daar tegenover staat dat beleggen in defensie industrie nog steeds controversieel is. Beleggen in defensie industrie roept diverse ethische en morele vragen op.

Ethische overwegingen

Sommige beleggers voelen zich ongemakkelijk bij het investeren in bedrijven die wapens produceren, vooral als deze wapens in conflicten worden gebruikt die leiden tot burgerlijke slachtoffers. Hoewel defensie essentieel is voor nationale veiligheid, associëren sommigen investeringen in deze sector met het ondersteunen van conflicten en geweld. Dit ethische dilemma kan kan leiden tot terughoudendheid bij beleggers en ​potentiële beleggers afschrikken die waarde hechten aan ethische en maatschappelijk verantwoorde investeringen. Dit ondanks de financiële voordelen die dergelijke investeringen kunnen bieden.

Regulatoire en maatschappelijke druk

Naast persoonlijke ethische overwegingen is er ook toenemende druk van maatschappelijke organisaties en regelgevende instanties om transparantie en verantwoording binnen de defensie industrie te waarborgen. Dit kan leiden tot strengere regelgeving die van invloed zijn op het beleggen binnen deze sector. Sommige institutionele beleggers en pensioenfondsen investeren hierdoor bijvoorbeeld niet in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van controversiële wapens, zoals clustermunitie of kernwapens, vanwege deze (investerings)restricties en wetgeving. Dit kan invloed hebben op de samenstelling van ETF’s en andere beleggingsinstrumenten binnen de defensiesector.​

Introductie van de VanEck Defense ETF

De VanEck Defense ETF is een exchange traded fund dat beleggers de mogelijkheid bied om te beleggen in de defensie industrie. De ETF is samengesteld uit toonaangevende leveranciers van defensietechnologieën, grootschalige cyberbeveiliging en andere aan defensie gerelateerde diensten. Sinds de lancering in maart 2023 heeft deze ETF aanzienlijke groei doorgemaakt. Het totaal beheerd vermogen komt uit op ongeveer $4 miljard. Deze groei wordt voornamelijk gedreven door aanhoudende geopolitieke spanningen en veranderende percepties ten aanzien van het beleggen in defensie industrie.

Product:VanEck Defense UCITS ETF
Ticker, ISIN:DFEN (Deutrsche Börse, Xetra), IE000YYE6WK5
DFNS (Brose Italiana), IE000YYE6WK5
Kosten:0,55%
Risicoprofiel:5

Samenstelling

De ETF richt zich op bedrijven die actief zijn in de defensiesector, met uitsluiting van ondernemingen die betrokken zijn bij controversiële wapens zoals clustermunitie en kernwapens. In de ETF zijn 28 bedrijven opgenomen. De belangrijkste holdings van de ETF zijn onder andere Thales, Leonardo en Palantir. De samengestelde top 10 is goed voor een positie van ruim 66% binnen de ETF.

Top 10 posities VanEck Defense ETF – 28 februari 2025

Bijna 90% van de ETF bestaat uit industriële bedrijven. Slechts 10% bestaat uit bedrijven in de informatietechnologie sector. Je kunt dan denken aan cybersecurity, hardware- en software bedrijven. Kijken we naar de geografische spreiding, dan zitten verreweg de meeste holdings in de Verenigde Staten, ruim 52%, iets meer dan de helft. Frankrijk volgt met 13%, gevolgd door Italië met ruim 9%.

Sectorwegingen VanEck Defense ETF – 28 februari 2025
Geografische spreiding VanEck Defense ETF – 28 februari 2025

​Prestaties

​De VanEck Defense UCITS ETF heeft sinds zijn lancering op 31 maart 2023 een opmerkelijke groei doorgemaakt. In 2024 steeg de ETF met ongeveer 55%. In 2025 staat de ETF inmiddels met een extra 17,8% in de plus. Het beheerd vermogen steeg exponentieel tot $4 miljard.

Rendementen VanEck Defense ETF
Koers VanEck Defense ETF

De groei en prestaties worden uiteraard toegeschreven aan de aanhoudende geopolitieke spanningen en de toenemende aandacht voor defensie-uitgaven. Bovendien heeft de politieke dynamiek, zoals de suggestie van president Trump dat NAVO-leden hun defensie-uitgaven moeten verhogen tot 5% van het BBP, bijgedragen aan een hernieuwde interesse in de defensiesector. De cijfers benadrukken de hernieuwde interesse van het beleggen in defense industrie.

Conclusie beleggen in defensie industrie

Beleggen in de defensie-industrie, met name via instrumenten zoals de VanEck Defense UCITS ETF, biedt beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de groeiende defensie-uitgaven en de toenemende vraag naar militair materieel. Echter, het is essentieel voor beleggers om zowel de financiële als de ethische implicaties van dergelijke investeringen zorgvuldig af te wegen. De huidige geopolitieke realiteit heeft geleid tot een hernieuwde interesse in de defensiesector, maar het blijft belangrijk om bewust te zijn van de morele dilemma’s die hiermee gepaard kunnen gaan.​

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GERELATEERDE ARTIKELEN

Pin It on Pinterest