De vele begrippen van beleggen

In beleggen hoor je nogal wat begrippen voorbijkomen. Maar wat zijn de betekenissen van deze begrippen? Hieronder hebben we een aantal belangrijke begrippen binnen het beleggen voor je op een rijtje gezet.

Bewaarbedrijf

Bij het kiezen van een bank of broker is het belangrijk dat beleggingen (inclusief het geld op de gekoppelde rekening) worden bewaard in een apart bewaarbedrijf. Doordat de beleggingen in een apart bewaarbedrijf zijn ondergebracht zijn je beleggingen beschermd bij eventueel faillissement. Mocht de bank of broker in de toekomst failliet gaan, dan blijven je beleggingen en geld behouden en van jou.

Depositogarantiestelsel

In Nederland staat de overheid voor iedere €100.000 aan spaargeld garant. Dit houdt in dat, mocht de financiële instantie waar je geld is gestald failliet gaan, dan krijg je dit geld terug. Boven de €100.000 bestaat het risico dat je dit geld verliest.

Inflatie

Inflatie is een duur woord voor de stijging van het algemene prijspeil. Hoor je iedereen ook altijd zeggen dat alles duurder wordt? Dat is nog waar ook. Met iedere euro die je nu verdiend, kun je in de toekomst minder kopen. De gemiddelde inflatie in Nederland van de afgelopen jaren is tussen de 0,5% en 1,5%.

Liquiditeit

Liquiditeit is de verhandelbaarheid van een product. Bij het kopen en verkopen is het belangrijk dat er voldoende aanbod (volume) is om liquiditeitsrisico te voorkomen. Is er voldoende liquiditeit dan kun je grote hoeveelheden kopen of verkopen zonder dat dit de koers van het product beïnvloed.

Prospectus

Een bedrijf die naar de beurs wil moet een prospectus aanleveren met daarin essentiële beleggingsinformatie. Het document moet beleggers overtuigen in het bedrijf te investeren. In het prospectus wordt onderandere informatie opgenomen over de onderneming, de risico’s, het bestuur en betrokken partijen en de kosten.

Spread

Ieder product op de beurs heeft kopers en verkopers. De prijs van een product is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs. Dit wordt ook wel de spread genoemd. De biedkoers is de geboden prijs waarvoor een koper het product zou willen kopen, de laatkoers is de verkoopprijs waarvoor de verkoper het product zou willen verkopen.

TINA  There Is No Alternative

There Is No Alternative is een uitspraak dat eens is uitgesproken door Herbert Spencer en later ook veelvuldig door de Britse premier Margaret Thatcher is gebruikt. In de beleggerswereld betekent het dat beleggers door de buitengewoon lage rente gedwongen worden om meer speculatief te gaan beleggen.

Volatiliteit

Volatiliteit is de mate waarin de koers van een product fluctueert. Om optimaal te kunnen profiteren van koersverschillen moet de koers van het onderliggende product natuurlijk wel bewegen. Blijft de prijs van het product gelijk of beweegt deze weinig, dan kun je daar niet van profiteren. De beta is een indicatie van de bewegelijkheid van een aandeel.

Pin It on Pinterest