Wat is een CFD – Contract for Difference?

CFD staat voor Contract for Difference en is een contract tussen een koper en verkoper. Beide partijen spreken in het contract met elkaar af het koersverschil met elkaar te verrekenen. Het stelt een koper in staat te profiteren van een stijgende of dalende koers zonder het product zelf in handen te hebben. Heeft de koers zich positief ontwikkeld dan is dit voor de koper winst, heeft de koers zich negatief ontwikkeld dan is dit voor de koper verlies. 

Contract for Difference tip

Veel daytraders handelen in CFD’s. Een contract for difference is in veel gevallen een contract tussen de trader en de bank of broker. Je kunt een CFD afsluiten voor zowel een long– als voor een short positie. Het stelt een trader in staat met een klein bedrag en hefboom (marge) een groter rendement te behalen.

Voorbeeld van een CFD

Je koopt een CFD voor 100 aandelen Ahold. De prijs van het aandeel is op dat moment €25,- euro en je verwacht dat de waarde van het aandeel gaat stijgen. Doordat je een CFD koopt met hefboom, bijvoorbeeld 1/20, hoef je niet daadwerkelijk 100 aandelen voor €2.500,- euro te kopen. In plaats daarvan ben je een fractie van dat bedrag kwijt: 1/20 = €125,-

Aan het einde van de handelsdag is de prijs van het aandeel Ahold met 1,3% gestegen naar €25,33,-  euro. Je besluit je positie in de CFD te sluiten en ontvangt het verschil, namelijk €33,- euro (100 maal €0,33 cent). Je rendement is dus ruim 26% (33/125×100%) terwijl het aandeel slechts 1,3% is gestegen. Mooie deal!

Rendement van een CFD

Met een CFD kun je met kleine prijsschommelingen hogere rendementen behalen, veel meer dan met het fysiek kopen van aandelen. Je kunt met een klein bedrag meer profiteren van koersschommelingen. Juist daarom is het product bij daytraders zo populair. Het werkt echter twee kanten op: maak je verlies dan is ook dit verlies vele malen groter. Gebruik daarom altijd een stoploss order.

CFD aandelen

CFD’s zijn voor bijna alle fysieke aandelen te verkrijgen. Houd er wel rekening mee dat niet alle banken en brokers dezelfde CFD’s aanbieden. CFD’s zijn er niet alleen voor aandelen maar ook voor bijvoorbeeld grondstoffen, goud, zilver, etf’s, obligaties enzovoort. CFD’s worden echter niet zoals aandelen op een fysieke beurs verhandeld. Dit verloopt online en je bent afhankelijk van de prijs die de broker geeft (spread). Het toezicht hierop ontbreekt en verloopt niet altijd even eerlijk bij iedere broker. Doe vooraf dus goed onderzoek voordat je ergens een account opent.

Wat is de voor en nadeel van een Contract for Difference?

  • Hefboom en margin: Door een hefboom of margin kun je met een klein bedrag een grote rendement behalen. Bij een CFD zijn brokers niet gebonden aan een margin limiet, normaal gesproken 50%. Een margin van 20:1 kan dus ook. 
  • Hoge executie snelheid: Een CFD gaat buiten de beurs om en is een contract tussen jou en de bank of broker. Je bent daarbij niet afhankelijk van kopers en verkopers op de beurs. Dit maakt de uitvoersnelheid van de order direct en veel sneller dan met fysieke aandelen. Je bent echter afhankelijk van de prijs die de broker vraagt (spread) en dat verloopt niet altijd even eerlijk bij iedere broker.
  • Transactiekosten: Hoewel de transactiekosten per broker kunnen verschillen zijn de kosten van het traden in CFD’s over het algemeen lager dan bij fysieke aandelen. Het is belangrijk een broker te kiezen waarbij de spread niet hoger is dan de onderliggende waarde.
  • Kosten voor langer vasthouden: Vaak betaal je bij CFD’s aanvullende kosten indien je de positie langer dan één dag wil vasthouden (overnight). Sluit als daytrader aan het einde van de handelsdag altijd je posities.

Lees meer over trading →

Pin It on Pinterest