Welke financiële producten zijn er?

De afgelopen jaren is het aantal financiële producten sterk gegroeid. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er tegenwoordig in beleggen of traden. Financiële producten kun je veelal onderverdelen in de volgende categorieën (asset classes).

Financiële producten

Aandelen

Een aandeel is een eigendomspapier in een bedrijf. Als aandeelhouder investeer je geld in het bedrijf en wordt hierdoor in feite voor een klein deel eigenaar van het bedrijf. Als (mede)eigenaar heb je stemrecht en deel je mee in de eventuele winst (in de vorm van koerswinst en dividend) of het verlies (koersverlies) van het bedrijf.

Obligaties

Beleggen in obligaties kun je zien als het uitlenen van je geld. In ruil voor het uitlenen krijg je rente (couponrente). Obligaties kunnen uitgegeven worden door bedrijven, maar ook door overheden. Beleggen in obligaties brengt over het algemeen minder risico met zich mee dan het beleggen in aandelen. Bij obligaties is namelijk de einddatum en het rendement (de rente) vaak vooraf vastgesteld. Je weet dus precies wat je rendement is en wanneer je het geld terugkrijgt (einde looptijd). Obligaties hebben over het algemeen een looptijd van meer dan 10 jaar.

financiële-producten-tip

Vaak worden beleggingen in obligaties gekoppeld aan leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe meer je van je portefuille belegd in obligaties. Op deze manier loop je minder koersrisico als bijvoorbeeld je volledige portefeuille in aandelen.

Vastgoed

Geld in stenen wordt beleggen in vastgoed ook wel in de volksmond genoemd. Je kunt de koop van een huis ook zien als een belegging. Het huis kan in waarde dalen of stijgen. Voor wie het niet hoeft te verkopen biedt het woongenot en voor wie het verhuurt een vorm van passief inkomen. Beleggen in vastgoed kan ook doormiddel van vastgoedaandelen, een vastgoedfonds of ETF.

ETF’s

Een Exchange Traded Fund (ETF) kun je vergelijken met een winkelmandje vol verschillende aandelen. Een ETF bestaat uit een samenstelling van aandelen in verschillende bedrijven. Vaak volgt een ETF een bestaande index of een bepaalde sector, bijvoorbeeld de energie- of technologiesector. Vandaar dat een ETF ook vaak een Tracker wordt genoemd. Een ETF zal in veel gevallen de markt niet verslaan, maar zal ook niet veel slechter presteren. Een relatief veilige belegging dus.

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds belegt en beheerd geld namens een groep beleggers. Dit kan zijn in een combinatie van beleggingsproducten, bijvoorbeeld aandelen, obligaties en vastgoed. Het beleggingsfonds belegd voor jou het geld. Je hebt hier zelf dus geen kennis of ervaring voor nodig.

financiële-producten-tip

Beleggingsfondsen en ETF’s lijken sterk op elkaar. Beleggingsfondsen zijn over het algemeen een stuk duurder dan ETF’s. Het beleggen wordt uitgevoerd door professionele fondsmanagers die de bedrijven bekijkt en analyseert.

Alternatieve financiële producten

Tegenwoordig kun je in bijna alles beleggen. Nu hoeft dit niet altijd rendement of winst op te leveren. Een deel van de winst kan bestaan uit het genot. Denk bijvoorbeeld aan een postzegelverzameling of verzameling oldtimers.

Hefboomproducten, derivaten

Dit zijn o.a. opties, turbo’s, futures en CFD’s. Derivaten zijn financiële producten die gebaseerd zijn op een onderliggende waarde, zoals aandelen, valuta of grondstoffen en werken vaak met een hefboom. Rendementen en verliezen kunnen dan ook snel oplopen.

financiële-producten-letop

Derivaten kunnen voor de beginnende belegger erg ingewikkeld zijn. Zorg ervoor dat je voldoende kennis hebt van de producten voordat je hierin belegd!

Grondstoffen

Denk hierbij aan beleggingen in goud, zilver, of bijvoorbeeld olie, graan of koffie. Beleggen in grondstoffen kan tegenwoordig ook gemakkelijk met een ETF, bijvoorbeeld het beleggen in goud.

Valuta

Dit kunnen verschillende internationale valuta zijn. Je speelt in op de (wissel)koers van de valuta. De belangrijkste internationale valuta zijn de Amerikaanse-, Australische- en Canadese dollar, het Britse pond, de Japanse yen, het Zwitserse franc en natuurlijk de euro.

Cryptovaluta

Tegenwoordig bestaat er ook een ongecontroleerde vorm van valuta: cryptovaluta. Je kunt hierbij denken aan de Bitcoin. Deze valuta is niet gereguleerd door overheden en financiële instanties en dus erg risicovol. Sommige beleggers geloven echter sterk in de toekomst van cryptovaluta als nieuw betaalmiddel.

Crowdfunding

Ook crowdfunding is een vorm van beleggen. Bedrijven of instellingen halen, vaak via internet, geld op voor investeringen zonder tussenkomst van een bank. Als belegger investeer je dus rechtstreeks in het bedrijf of instelling. Crowdfunding is vaak laagdrempelig en kan vaak al met een klein bedrag. Houd er wel rekening mee dat het toezicht op de investeringen om diezelfde reden vaak ook ontbreekt.

0 Comments

Pin It on Pinterest