Wat is beleggen?

Van oudsher houden wij Nederlanders van sparen. Dit is vaak door onze ouders met de paplepel ingegoten. Slechts een beperkt percentage van de Nederlanders belegd zijn of haar geld. En dat is zonde, zeker omdat goed beleggen op lange termijn veel meer oplevert dan sparen. Maar wat is beleggen?

Beleggen is het vastzetten van kapitaal met als doel hiermee winst of een ander voordeel te behalen. Het is te vergelijken met sparen. Waar je voorheen geld op je spaarrekening vastzette voor een aantal procenten rente per jaar, levert dit in de huidige tijd nagenoeg niets meer op. Daarom gaan ook particulieren steeds meer beleggen. Met beleggen investeer je geld in bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen of andere financiële producten met als doel daarmee rendement te behalen.

Het is natuurlijk prettig als je spaargeld niet fluctueert. €1000,- euro blijft op je spaarrekening €1000,- euro als je niets opneemt. Maar is dat eigenlijk wel zo? Met sparen lever je in de huidige tijd namelijk geld in. Dit heeft onder meer te maken met inflatie, het feit dat je geld ieder jaar 0,5-1,5% minder waart wordt. Hoor je iedereen ook altijd zeggen dat alles duurder wordt? Precies! Hoog tijd om te gaan beleggen!

Rendement bij beleggen

Geld investeren met als doel dit vermogen te laten groeien noemen we rendement maken. Een spaarrekening met 5% rente per jaar levert bij een investering van €1000,- een rendement op van €50 euro per jaar. Maar met een spaarrente van 0,01% levert diezelfde investering van €1000,- een rendement van €0,10 per jaar. Dat is niet aantrekkelijk! Zeker niet omdat je geld dus 0,5-1,5% per jaar minder waard wordt. Je levert in en bent een dief van je eigen portemonnee!

Beleg je geld in de algemene markt een index, bijvoorbeeld de Nederlandse AEX of de Amerikaanse S&P500 dan kun je ervan uitgaan dat het gemiddelde rendement van dit vermogen ongeveer 5% tot 7% per jaar is. Maar dan komen de welbekende kleine lettertjes: resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. En dát is het verschil met sparen: je uiteindelijke rendement is bij beleggen altijd onzeker.

Op de beurs wisselen goede en slechte tijden elkaar af. Het rendement is altijd pas achteraf bekend. Hoe langer je kunt beleggen hoe meer kans dat goede tijden de slechte tijden goedmaken. Hoeveel risico je bereid bent te nemen is sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Risico bij beleggen

Het maken van rendement gaat altijd hand in hand met risico. Hoe meer risico je bereid bent te nemen, hoe meer rendement je kunt maken of kunt verliezen. Zo kun je beleggen in aandelen van grote gevestigde bedrijven zoals Shell, Ahold of Unilever, of in kleine opkomende bedrijven en (groei)sectoren. In ETF’s, grondstoffen of valuta. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan.

Denk hoe dan ook altijd aan het risico. Goed beleggen is namelijk geen gokken! En er bestaat geen gratis geld, ook niet op de beurs. Maar als je weet wat je doet, dan is beleggen een veel beter alternatief dan sparen.

Een beleggingsplan maken →

Reacties

Pin It on Pinterest