Een goed beleggingsplan maken in 5 stappen

Weten wat je doet is belangrijk, ook bij beleggen. Niemand investeert zijn geld met als doel dit vervolgens te verliezen. Een goed beleggingsplan maken is dan ook essentieel voor het succes op lange termijn. Wat wil je met het beleggen bereiken? Wil je beleggen voor de studie van je kinderen, voor je (vroeg)pensioen of voor die wereldreis? Met welk eindbedrag ben je tevreden en wanneer wil je het geld opnemen?

Nu alvast een duidelijkheid plan opstellen verhoogd de kans op succes voor de lange termijn. Het beleggingsplan is opgebouwd uit zes onderwerpen: doel, horizon, strategie, risico, aanpak en evaluatie.

Voorbeelden van een beleggingsplan maken

Ik wil gespreid beleggen in aandelen, zowel in Europa als Amerika. Dit doe ik voor 50% in Europa en 50% in Amerika. Ik doe dit doormiddel van een ETF zodat de lopende kosten laag zijn. Ik start met een inleg van €5.000,- euro en beleg vervolgens €250,- euro per maand. Mijn aankoopmoment is op de eerste dag van de nieuwe maand. Ik hoop daarmee een rendement te behalen van 5% per jaar en wil het vermogen over 10 jaar opnemen. Dit eindbedrag zal ongeveer €45.000,- euro zijn. 
Ik wil beleggen in specifieke dividend aandelen. Dit doe ik zodat ik over 20 jaar uit deze dividend aandelen een passief inkomen heb. Ik selecteer aandelen met minimaal 3% dividend yield en een dividend growth van minimaal 10 jaar. Iedere maand leg ik €1000,- euro in en middels technische analyse leg ik bij- en aankoopmomenten vast. 

Een beleggingsplan maken in 5 eenvoudige stappen

STAP 1: Wat is het doel en horizon?

Hoewel sommige beleggers snel rijk willen worden op de beurs, beleggen de meeste beleggers voor de lange termijn. Stel dus allereerst je doel en horizon vast. Beleg je voor die wereldreis of voor je (vroeg)pensioen? En wil je dat in 5, 10, 20 of 30 jaar bereiken? Als je jong bent kun je meer risico nemen omdat je meer tijd hebt om de schommelingen van de markt goed te maken. Daarnaast maak je optimaal gebruik van het rente op rente effect.

Het opstellen van een beleggingsplan is sterk afhankelijk van je leeftijd. Je beleggershorizon bepaalt mede je strategie en risicoprofiel.

Rente op rente effect

STAP 2: Bepaal de strategie actief of passief?

Je zult al snel merken dat beleggen een verslaving kan zijn. In het begin kijk je waarschijnlijk vaak op je beleggersrekening om de schommelingen van de markt te volgen. Er is echter een groot verschil tussen actief en passief beleggen:

 • Passief beleggen kan bijvoorbeeld doormiddel van een ETF. Je belegt je geld direct goed gespreid en op vaste momenten en kunt rustig slapen met de kennis dat de ETF doet wat hij moet doen: de markt volgen. Je bent tevreden met het gemiddelde rendement van de markt.
 • Actief beleggen doe je door in te spelen op het sentiment van de beurs. Je volgt het nieuws, selecteert individuele aandelen en doet eigen fundamenteel of technisch onderzoek. Je probeert optimaal te profiteren, streeft naar een optimaal rendement en wilt daarbij het liefst de markt verslaan.

Wat je strategie ook is, veel beleggers doen vaak beide. Het (overgrote) deel van de portefeuille is passief belegd en een (klein) deel wordt gebruikt om mee te speculeren. Wat wordt jouw strategie?

Er is een groot verschil tussen beleggen en trading. Beleggen is gericht op de (zeer) lange termijn, trading op de korte termijn. Enkele voorbeelden van trading zijn daytrading en swingtrading.

STAP 3: Bepaal het risico

Eerder heb je al kunnen lezen dat maken van rendement hand in hand gaat met risico. Hoe meer risico je bereid bent te nemen, hoe meer rendement je kunt maken. Hoeveel risico je wilt nemen is tevens sterk afhankelijk van je beleggershorizon. Hoe langer je de tijd hebt, hoe meer tijd je hebt om de schommelingen van de markt goed te maken en dus hoe meer risico je zou kunnen nemen.

 • Wil je veel rendement maken, dan beleg je offensief. Dit kan door bijvoorbeeld te beleggen in één bepaalde (opkomende) sector. Wanneer je offensief belegt, loop je een hoger risico om vermogen te verliezen. Daarom is het belangrijk om een lange beleggingshorizon aan te houden. Zo kun je eventuele verliezen weer te boven komen.
 • Defensief beleggen houdt in dat je het risico van vermogensverlies zoveel mogelijk probeert te beperken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door spreiding aan te brengen in je beleggersportefeuille of door te beleggen in minder risicovolle producten zoals obligaties.

Of je nu offensief of defensief belegd, risico kun je altijd minimaliseren door voldoende spreiding aan te brengen in je portefeuille. Dit kan door te beleggen in verschillende producten, regio’s en sectoren. Ook kun je aankoopmomenten spreiden, bijvoorbeeld met Dollar Cost Averaging. Hoe jij vormgeeft aan je portfolio, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeur.

STAP 4: Bepaal de aanpak

Je beleggingsplan krijgt vorm. Je wilt gaan beleggen voor de lange termijn, waarvan 80% van het vermogen passief belegd in een ETF en 20% actief belegd in losse aandelen. Aandelen die je zelf wilt selecteren. Maar hoe doe je dat? Er zijn twee stromingen in het analyseren en selecteren van aandelen, de technische analyse en de fundamentele analyse.

 • Bij technische analyse gebruik je koerskaarten als basis voor je analyse. Op basis van patronen en steun- en weerstandniveaus kun je vervolgens bepalen wat een geschikt koop- of verkoopmoment voor het aandeel is. Bij technische analyse wordt geen rekening gehouden met het feit of het aandeel over- of ondergewaardeerd is. Technische analyse wordt ook veel toegepast bij trading.
 • Bij fundamentele analyse worden cijfers van het bedrijf gebruikt als basis om de onderliggende waarde van een aandeel te berekenen. Deze cijfers worden regelmatig in verschillende rapporten gepubliceerd. Enkele ratio’s die je kunt berekenen zijn de EPS, P/E, PEG en P/B ratio’s.

STAP 5: Evaluatie en reflectie

Of je nu pas begint met beleggen of al jaren actief bent op de beurs, het is altijd goed om op vaste tijden te evalueren. Is je beleggingsplan nog actueel, heb ik mij aan mijn plan gehouden en wat kan er beter? Heb je aandelen van een bedrijf, blijf dat ook op de hoogte van dit bedrijf. Je kunt je beleggingen bijvoorbeeld bijhouden doormiddel van Google Sheets.

Evalueren helpt je om je emoties onder controle te houden. Je zult merken dat als je van je eventuele fouten leert, je het beleggingsplan meer gaat respecteren. Zorg ervoor dat jij niet diegene bent die tweemaal dezelfde fout maakt!

Investeer nooit in bedrijven waarvan je niet snapt wat ze doen. Wees angstig als iedereen hebzuchtig is en wees hebzuchtig als iedereen angstig is. Investeer alleen voor de lange termijn en don’t lose money!

Warren Buffett

Veel gestelde vragen over een beleggingsplan maken

Wat is een beleggingsplan?

Een beleggingsplan geeft, voordat je gaat beginnen met beleggen, duidelijkheid over wat je met het beleggen wilt bereiken. Het verplicht je na te denken over belangrijke aspecten van het beleggen zoals de horizon, het doel en de risico’s.

Waarom is een beleggingsplan maken belangrijk?

Weten wat je doet is altijd belangrijk, ook bij beleggen. Een duidelijk en goed beleggingsplan verhoogt de kans op succes voor de lange termijn. Het helpt om emoties onder controle te houden. Je zult merken dat als je het beleggingsplan respecteert, je minder fouten zult maken. En fouten zijn funest voor het rendement!

Wat staat er in een goed beleggingsplan?

Een goed beleggingsplan is opgebouwd uit zes onderwerpen:

 1. Je doel van het beleggen;
 2. Je beleggershorizon;
 3. De gewenste strategie (actief of passief);
 4. Het gewenste risico;
 5. Een plan van aanpak;
 6. Evaluatie en reflectie.

Is er een voorbeeld beleggingsplan?

Uiteraard. Maar een beleggingsplan is vooral een plan voor jezelf. Je kunt beleggen voor de studie van je kinderen, voor je (vroeg)pensioen of voor een wereldreis. De mogelijkheden zijn eindeloos. Als je de zes onderwerpen in je beleggingsplan opneemt kan het niet fout gaan. Bekijk de voorbeelden van een beleggingsplan.

Reacties

Pin It on Pinterest