Voorbeeld beleggingsplan

Beginnen met beleggen doe je met een plan. Een beleggingsplan is vaak de basis voor het beleggen. Allemaal leuk en aardig maar hoe ziet een beleggingsplan er uit? In dit voorbeeld beleggingsplan maken we drie keer een beleggingsplan voor een aantal verschillende doelen. Dit doen we door iedere keer 5 onderwerpen en vragen te beantwoorden.

3x een voorbeeld beleggingsplan

Beleggen voor een wereldreis

Om eindelijk die wereldreis te kunnen maken wil ik mijn vermogen in korte tijd laten groeien. Ik wil hiervoor eenmalig een storting doen en dit vervolgens laten groeien tot mijn gewenste budget waarmee ik de wereldreis kan maken.

DoelBeleggen voor een wereldreis. Mijn gewenste budget hiervoor is €10.000,-
HorizonIk wil over 5 jaar een wereldreis gaan maken.
StrategieIk stort eenmalig €2.000,- en wil dit laten groeien naar een vermogen van €10.000,- voor het maken van een wereldreis. Hiervoor moet ik 40% rendement maken in 5 jaar tijd. Dit wil ik behalen door actief te beleggen in groei aandelen.
RisicoIk beleg het geld offensief. Ik moet risico nemen omdat ik binnen korte termijn vermogensgroei wil realiseren en over dit geld wil beschikken.
AanpakEenmalige storting. Ik selecteer ondergewaardeerde groei aandelen door middel van fundamentele analyse. Doormiddel van technische analyse bepaal ik vervolgens een juist koop- en verkoopmoment.
EvaluatieIedere maand toets ik of mijn geselecteerde groei aandelen koerswinst hebben gemaakt en stuur ik waar nodig bij.

Beleggen voor mijn kinderen

Voor de studie van mijn kinderen wil ik alvast maandelijks geld apart zetten. Ik wil dit geld later kunnen opnemen als mijn kinderen gaan studeren. Dit zal waarschijnlijk na de middelbare school zijn.

DoelBeleggen voor de studie van mijn twee kinderen.
HorizonHet geld moet beschikbaar zijn over 15 jaar.
StrategieVanaf de geboorte stort ik maandelijks €250,- per kind. Dit betreft in totaal €500,- per maand. Ik verspreid beide bedragen over twee aparte rekeningen en ik beleg dit geld passief in een index ETF. Ik probeer per jaar 4% rendement te maken (het gemiddelde van de index over de afgelopen jaren).
RisicoIk beleg het geld defensief. Ik wil geen risico nemen omdat ik het geld later weer wil opnemen.
AanpakMaandelijkse storting, aankoop van dezelfde ETF.
EvaluatieIeder jaar toets ik of mijn strategie nog op schema is. Ik bereken het rendement aan de hand van het vermogen op 1 januari en toets of dit bedrag op 31 december overeenkomt. Indien nodig vul ik het bedrag aan.

Beleggen voor een passief inkomen

Om ervoor te zorgen dat ik een aantal jaar eerder met pensioen kan wil ik beleggen voor een passief inkomen. Op die manier kan ik mijn maandelijks prepensioen aanvullen tot ik volledig pensioen ontvang.

DoelBeleggen voor een passief inkomen.
HorizonIk wil dit inkomen gebruiken over 30 jaar.
StrategieIk stort eenmalig €5.000,- en wil dit maandelijks aanvullen met tenminste €500,-. Dit wil ik actief beleggen in dividend aandelen. Ik wil een rendement behalen van 5% per jaar.
RisicoIk beleg het geld de eerste 15 jaar actief. Na 15 jaar beleg ik het geld passief en wil ik het vermogen enkel behouden.
AanpakEenmalige storting van €5.000. Ik selecteer maximaal 10 aandelen doormiddel van fundamentele analyse en persoonlijke voorkeur. Wanneer ik een aandeel heb gekozen wil ik hier geen afstand meer van doen (buy en hold).
EvaluatieIeder jaar toets ik of mijn geselecteerde aandelen nog aan mijn strategie voldoen. Indien een bedrijf stopt met het uitkeren van dividend neem ik afstand van dit aandeel. Na 15 jaar toets ik of ik mijn strategie heb behaald en een vermogen heb opgebouwd van €431.000,-

Aan de slag met een beleggingsplan opstellen

Zoals je kunt zien in het voorbeeld beleggingsplan is een beleggingsplan maken geen moeilijke opgave als je jezelf de juiste vragen stelt. Het is hoe dan ook belangrijk nu alvast een duidelijkheid plan op te stellen voordat je begint met het beleggen. Dit verhoogd de kans op succes voor de lange termijn.

Wil je een ander voorbeeld beleggingsplan? Maak dan eens een zoekslag op Google. Je komt ongetwijfeld nog vele andere voorbeelden tegen.

Een beleggingsplan maken →

Reacties

Pin It on Pinterest