Het nemen van risico bij beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het is een term die nog steeds veel mensen afschrikt om te beginnen met beleggen. Het nemen van risico bij beleggen kun je wel beperken als je weet welke risico’s er zijn. Want beleggen levert in deze tijd ook veel meer op dan sparen. In het algemeen kun je stellen dat hoe meer risico je bereid bent te nemen, hoe meer rendement je kunt maken. Er zijn verschillende risico’s bij beleggen.

Risico’s kun je zelf ook afdekken. Een van de manieren om het risico te beperken, is het aanbrengen van spreiding in je portefeuille. Je kunt spreiding aanbrengen door in verschillende producten te beleggen en in verschillende sectoren en regio’s. Daarnaast kun je ook je aankoopmomenten spreiden, bijvoorbeeld met Dollar Cost Averaging.

Rule Number One: Never Lose Money.
Rule Number Two: Never Forget Rule Number One.

Warren Buffet

Beleggingsfondsen en ETF’s hebben een prospectus. Hierin staat essentiële beleggersinformatie en er is een risicometer in opgenomen die direct inzicht geeft in de mate van risico van het product.

Voorbeeld van een risicometer

Risico bij beleggen: welke risico’s zijn er?

Koersrisico

Allereerst heb je een koersrisico, ook wel marktrisico genoemd. Als je een aandeel koopt dan heb je altijd het risico dat de koers van het aandeel daalt zodra je dit hebt aangeschaft. Koersrisico is afhankelijk van de beweeglijkheid (volatiliteit) van het product. Hoe beweeglijker het product, hoe groter de koersschommelingen en dus het risico.

Valutarisico

Koop je een aandeel in vreemde valuta, bijvoorbeeld in de Amerikaanse dollar ($), dan bestaat er het risico dat het aandeel minder waard wordt terwijl de koers van het aandeel onveranderd blijft. Dit heeft te maken met de waarde van de euro ten opzichte van de dollar, de wisselkoers.

Concentratierisico

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kun je risico verminderen door spreiding aan te brengen in je portefeuille. Stop niet al je geld in hetzelfde aandeel of in dezelfde sector of regio. Zo voorkom je concentratierisico. Een goed gespreide portefeuille is minder vatbaar voor koersschommelingen van één bepaalde categorie, regio of sector.

Liquiditeitsrisico

Dit is voornamelijk van toepassing bij aandelen waar weinig handel in is. Er bestaat dan de kans dat je het aandeel zou willen verkopen op een bepaalde prijs terwijl er voor die prijs geen koper te vinden is. Je bent dan genoodzaakt het aandeel te verkopen voor een (veel) lagere prijs dan je van plan was.

Dividendrisico

Beleg je puur en alleen voor dividend, dan bestaat het risico dat het bedrijf in de toekomst het dividend verlaagd of niet meer uitkeert. Het uitkeren van dividend is geen verplichting. Ook een bedrijf dat al jaren dividend uitkeert kan het dividend verlagen of opschorten als de financiën dat niet meer toelaten.

Reacties

Pin It on Pinterest