CATEGORIE

Beleggen in goud: bescherming tegen onzekerheid?

Goud is een van de belangrijkste edelmetalen ter wereld. Het glimmende en kostbare metaal wordt al sinds de oudheid gebruikt als betaalmiddel. Voor het glanzende en sierlijke uiterlijk zijn al diverse veldslagen gevochten. Wat maakt goud nou zo gewild en waarom zou je beleggen in goud?

De waarde van goud

Goud heeft zelf eigenlijk geen waarde, dat klinkt natuurlijk gek. Goud produceert geen kasstroom zoals bijvoorbeeld een bedrijf. Het rendeert alleen bij een waardestijging. De waarde van goud wordt enkel bepaald door vraag en aanbod. Hoe hoger de vraag en hoe lager het aanbod, hoe hoger de prijs. De waarde van goud wordt weergeven in de dollarprijs voor een troy ounce (dit is 31,1 gram).

Goud is tot op heden nog steeds erg gewild. In tijden van crisis vluchten beleggers massaal in goud. De waarde van goud is namelijk niet afhankelijk van externe economische factoren. Historisch gezien doet goud het goed in tijden van onrust. Dalen de aandelenkoersen in hoog tempo, dan zal de prijs van goud waarschijnlijk oplopen. Er is meer vraag dan aanbod. Goud is altijd een veilige belegging geweest in volatiele tijden.

Hoe kun je beleggen in goud?

Beleggen in goud ETF

Je kunt beleggen in goud door een fysieke goud ETF aan te schaffen. Een voorbeeld hiervan is de WisdomTree Physical Gold. Het werkt zo: de aanbieder heeft daadwerkelijk goud in zijn bezit, bijvoorbeeld in een kluis bij een bank. De waarde van dit goud laten we zeggen $2000 dollar wordt opgedeeld in kleine stukjes van bijvoorbeeld $200,-. Vervolgens wordt dit omgezet naar euro’s en je hebt de koers van de ETF. De prijs die je voor de ETF betaald is direct afhankelijk van de waarde van het fysieke goud.

WisdomTree Physical Gold

Product:WisdomTree Physical Gold
Ticker, ISIN:PHAU (Euronext Amsterdam), JE00B1VS3770
Kosten:0,39%
Doel:Een doelgerichte blootstelling aan de spotprijs voor goud. Het fonds wordt gedekt door fysiek toegewezen goud dat wordt aangehouden door HSBC Bank plc (de bewaarder). Elke goudstaaf is gescheiden, individueel geïdentificeerd en toegewezen.

Beleggen in de goudindustrie

Je kunt ook beleggen in goud door aandelen aan te schaffen van bedrijven die actief zijn binnen de goudindustrie. Dit kunnen bijvoorbeeld bedrijven zijn die het goud uit de grond halen (delvers) of verwerken. Het zoeken en opgraven van goud kost veel geld. De koers van deze bedrijven zijn onderhevig aan de goudprijs. Hoe hoger de prijs van goud, hoe meer deze bedrijven verdienen met het delven hiervan. Enkele bedrijven zijn bijvoorbeeld Barrick Gold (GOLD), Newmont Mining (NEM) en Kinross Gold (KGC).

In plaats van te beleggen in een goud ETF kun je ook beleggen in ETF die zich richt op de goudindustrie. Deze bevat een verzameling van actieve bedrijven binnen de goudindustrie.

VanEck Vector Gold Miners ETF

Product:VanEck Vector Gold Miners
Ticker, ISIN:GDX (Borsa Italiana), IE00BQQP9F84
Kosten:0,53%
Doel:Beleggingsrendementen bieden die overeenkomen met de NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR). Deze index volgt de beursprestaties van de grootste beursgenoteerde bedrijven wereldwijd die voornamelijk actief zijn in de mijnbouw van goud en zilver.

VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF

Product:VanEck Vectors Junior Gold Miners
Ticker, ISIN:GDXJ (Borsa Italiana), IE00BQQP9G91
Kosten:0,55%
Doel:Beleggingsrendementen bieden die overeenkomen met de MVIS Global Junior Gold Miners Index (MVGDXJTR). Deze wereldwijde index volgt de beursprestaties van de meest liquide jonge bedrijven in de wereldwijde goud- en zilverwinningsindustrie, die ten minste 50% van hun inkomsten (willen) genereren in deze sector.

Beide ETF’s van VanEck maken deel uit van de kernselectie van DEGIRO. Je kunt deze ETF, met een aantal voorwaarden, eenmaal per maand zonder transactiekosten aanschaffen. Lees meer over deze broker.

Inspelen op de goudkoers met hefboomproducten

Daarnaast kun je inspelen op de goudkoers met de aanschaf van hefboomproducten. Op die manier kun je met een klein bedrag profiteren van een stijgende- of dalende goudkoers. Hefboomproducten zijn veelal genoteerd in dollars en brengen een verhoogd risico met zich mee. Daarnaast loop je een valutarisico.

Zilver als alternatief voor goud

Net als goud is zilver een edelmetaal en een veilige belegging in tijden van onrust. Daarnaast kent zilver meer industriële toepassingen dan goud. De zilverprijs wordt, net als de goudprijs, uitgedrukt in dollars per troy ounce. Wil je beleggen in zilver, dan kan dit op dezelfde manier als het beleggen in goud. Je kunt beleggen in een ETF of aandelen van bedrijven aanschaffen die actief zijn in de zilverindustrie.

Reacties

GERELATEERDE ARTIKELEN

Pin It on Pinterest