CATEGORIE

Alles over de DEGIRO kernselectie

Beleggen bij DEGIRO heeft vele voordelen. Daarom beleg ik zelf al een aantal jaar met veel plezier bij DEGIRO. Een van de grootste voordelen van beleggen bij DEGIRO zijn de ongekend lage tarieven en de DEGIRO kernselectie. In dit artikel lees je alles over de populaire DEGIRO kernselectie.

Wat is de kernselectie DEGIRO?

DEGIRO heeft vele populaire Exchange Traded Funds (ETF) opgenomen in een kernselectie. ETF’s die zijn opgenomen in de kernselectie kun je eenmaal per maand tegen lage kosten aan je beleggingsportefeuille toevoegen. Je betaalt dan alleen een vast tarief aan handlingskosten. De kernselectie bied een ruime keus aan ETF’s in verschillende sectoren en regio’s. Op deze manier kun je als belegger het rendement van je portefeuille optimaliseren en zonder al teveel transactiekosten je portefeuille gemakkelijk diversifiëren.

Transactiekosten binnen de DEGIRO kernselectie

Wanneer je een ETF, aandeel of ander financieel product aan je portefeuille toevoegt, dan betaal je hiervoor transactiekosten. Deze transactiekosten gaan altijd ten koste van het rendement. Hoe minder transactiekosten je betaalt, hoe beter dat dus is voor je uiteindelijke resultaat. En juist daarom is de kernselectie bij DEGIRO zo populair.

ETF’s die in de kernselectie zijn opgenomen worden tegen gereduceerd tarief door de broker aangeboden. Je kunt de aankoop of verkoop uit DEGIRO kernselectie eenmaal per kalendermaand zonder commissiekosten uitvoeren. Je betaalt dan alleen het vaste tarief aan handlingskosten. Heb je in de kalendermaand al een transactie gedaan, dan kun je nog eenmaal een transactie uitvoeren. De transacties dienen wel te voldoen aan enkele voorwaarden.

DEGIRO kernselectie handlingskosten

Handlingskosten
Let op! Sinds 2023 betaal je voor ETF’s in de kernselectie het vaste tarief van €1,00 aan handlingskosten. Transacties van ETF’s binnen de kernselectie zijn helaas niet meer volledig gratis.

Wat zijn de voorwaarden van de DEGIRO kernselectie?

Per kalendermaand kun je één transactie in een ETF binnen de kernselectie uitvoeren zonder commissiekosten. Elke volgende transactie wordt ook zonder transactiekosten uitgevoerd mits er aan enkele voorwaarden wordt voldaan:

  1. Maak de transactie in hetzelfde product (controleer de ISIN code);
  2. Transactie in dezelfde richting als de eerste transactie (aankoop of verkoop);
  3. Een transactie met een minimale waarde van €1.000,-

Soms worden ETF’s op verschillende beurzen aangeboden. Houd er in dat geval rekening mee dat je de beurs selecteert die binnen de kernselectie valt.

De voorwaarden lijken misschien erg ingewikkeld, maar dit valt reuze mee. Hieronder enkele voorbeelden.

Voorbeelden DEGIRO kernselectie

In de onderstaande voorbeelden gaan we een aankoop doen van de Vanguard All-World ETF (VWRL) welke onderdeel uitmaakt van de kernselectie van DEGIRO.

TransactieOpdrachtWaardeKosten
#1Kopen€750€1,00 handlingskosten
#2Kopen>€1.000€1,00 handlingskosten

In het eerste voorbeeld worden zowel de eerste als tweede transactie in deze ETF zonder kosten uitgevoerd. Beide voldoen aan de voorwaarden van de kernselectie. De tweede transactie is namelijk meer dan €1000,- euro en in hetzelfde product. Je betaald voor de transacties enkel handlingskosten.

TransactieOpdrachtWaardeKosten
#1Kopen€750€1,00 handlingskosten
#2Kopen€500€1,00 handlingskosten + commissiekosten

In dit tweede voorbeeld wordt enkel de eerste transactie in deze ETF zonder transactiekosten uitgevoerd. De tweede transactie voldoet niet aan de voorwaarden van de kernselectie. De transactiewaarde is namelijk minder dan €1000,- euro. Je betaald hiervoor zowel handlingskosten als commissiekosten.

TransactieOpdrachtWaardeKosten
#1Kopen€750€1,00 handlingskosten
#2Verkopen€1000€1,00 handlingskosten + commissiekosten

Ook in dit derde voorbeeld wordt enkel de eerste transactie zonder transactiekosten uitgevoerd. De tweede transactie voldoet ook niet aan de voorwaarden van de kernselectie. De transactie is namelijk niet in dezelfde richting als de eerste transactie (verkoop in plaats van koop). Ook hiervoor betaal je handlingskosten en commissiekosten.

Aansluitkosten van beurzen

Transacties binnen de kernselectie zijn dus gratis, mits deze aan de voorwaarden voldoen. Houd er rekening mee dat niet alle beurzen zijn opgenomen in de kernselectie. Kijk dus altijd goed op welke beurs je de transactie verricht. Alleen op de geselecteerde beurzen betaal je over de koop of verkoop van de ETF geen transactiekosten! Je betaalt wel eenmaal per jaar aansluitkosten indien je buiten Euronext Amsterdam een ETF koopt.

Veel gestelde vragen over DEGIRO kernselectie

Welke ETF’s zijn opgenomen in de DEGIRO kernselectie?

Een overzicht van alle opgenomen ETF’s in de kernselectie is te vinden op de website van DEGIRO. Raadpleeg voor het meest actuele overzicht altijd de website van DEGIRO.

Wat betekend de Fair Use Policy van DEGIRO?

Alle ETF’s die DEGIRO in haar kernselectie heeft opgenomen worden op basis van een fair use policy aangeboden. Dit betekent dat de commissiekosten en externe handlingskosten door DEGIRO niet in rekening worden gebracht. Voorwaarden zijn hiervoor van toepassing.

Wat zijn de populairste ETF’s van de DEGIRO kernselectie?

Momenteel zijn dit vooral de wereldwijde ETF’s van Vanguard en van iShares. In 2024 zijn dit de beste ETF’s:

  • iShares MSCI World (ISIN: IE00B4L5Y983)
  • Vanguard FTSE All-World (ISIN: IE00BK5BQT80)
  • Vanguard S&P 500 (ISIN: IE00B3XXRP09)

Reacties

GERELATEERDE ARTIKELEN

Pin It on Pinterest