CATEGORIE

De beste dividend aandelen uit de AEX

Sommige bedrijven kiezen ervoor om een deel van de winst uit te keren aan de aandeelhouders. Deze winstuitkering wordt dividend genoemd en is een vorm van passief inkomen. De Nederlandse AEX index omvat de 25 grootste bedrijven van de Nederlandse beurs. Veel van de bedrijven uit de AEX keren dividend uit. In dit artikel lees je meer over de beste dividend aandelen uit de AEX.

Wat zijn de 10 beste dividend aandelen uit de AEX?

In onderstaande tabel vind je de top 10 van beste dividend aandelen uit de AEX. De lijst bestaat uit aandelen waarvan het dividend de afgelopen jaren structureel is verhoogd. De aandelen zijn gerangschikt op het dividendyield. Dit is het rendement dat de dividend uitkering opbrengt ten opzichte van de koers van het aandeel. In het overzicht is zoveel mogelijk rekening gehouden met sectorspreiding.

AandeelTickerDividend*Dividend Yield**
ING GroupINGA€1,107,35% (€14,96)
NN GroupNN€3,207,34% (€43,60)
ASR NederlandASRNL€2,896,19% (€46,71)
KPNKPN€0,154,36% (€3,44)
Ahold DelhaizeAD€1,103,90% (€28,21)
UnileverUNA€1,713,55% (€48,22)
ShellSHELL$1,203,52% (€34,05)
Flow TradersFLOW€0,452,28% (€19,70)
BE SemiconductorBESI€2,152,15% (€127,20)
ASMLASML€6,100,72% (€847,80)
*Dividend over 2023 **Koers van Mei 2024

ING Groep

ING Group, een van de beste dividend aandelen uit de AEX

ING is ontstaan uit een fusie tussen Nationale Nederlanden en de Postbank. Internationale Nederlanden Groep werd al snel ingekort tot I-N-G. ING is actief in grote delen van Europa en is een van de grotere Europese banken. ING betaald een dividend in 2 delen en dit bestaat uit 50% van de nettowinst. De winst wordt uitkeert als dividend in contanten, of in de vorm van aandeleninkopen. In augustus het interim-dividend en in april van het daar opvolgende jaar het slotdividend.

NN Group

Nationale Nederlanden, een van de beste dividend aandelen uit de AEX

NN Group (ook wel het vroegere Nationale Nederlanden) is een financiële dienstverlener. Het verstrekt pensioendiensten, pensioenen, verzekeringen, bankdiensten en beleggingen. Het bedrijf heeft een bankvergunning en is een van de grotere verzekeringsmaatschappijen in Nederland. Het bedrijf is in Nederland en grote delen van Europa actief. Het dividendbeleid van NN gaat uit van een jaarlijks groeiend dividend. Het dividend wordt tweejaarlijks uitgekeerd in de vorm van een interim- en een slotdividend. De payoutratio bedraagt 40% tot 50% van het netto operationeel resultaat uit voortgezette activiteiten.

ASR Nederland

ASR, een van de beste dividend aandelen uit de AEX

ASR Nederland is een Nederlandse verzekeringsgroep en bestaat uit verschillende merken zoals ASR, Ardanta en Loyalis. In oktober 2022 werd bekend dat de Nederlandse activiteiten van AEGON worden overgenomen door ASR. Het dividendbeleid van ASR gaat uit van een jaarlijks groeiend dividend tot 2025 van 5 tot 10 procent en bestaat uit een tweejaarlijkse uitkering in de vorm van een interim- en slotdividend.

KPN

KPN, een van de beste dividend aandelen uit de AEX

KPN is een Nederlandse telecomaanbieder en biedt consumenten vaste en mobiele telefonie, internet en televisie. Voor zakelijke klanten verzorgt KPN het complete telecommunicatie- en ICT-oplossingen. KPN groeit de laatste jaar nauwelijks meer. Het biedt wel een progressief dividend met een jaarlijkse groei van 3 – 5% per jaar. Het dividend wordt tweejaarlijks uitbetaald in de vorm van een interim- en slotdividend.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize, een van de beste dividend aandelen uit de AEX

Wie kent Albert Heijn niet? De bekendste supermarkt keten van Nederland is een van de merken van Ahold Delhaize. Het bedrijf exploiteert supermarkten in Europa, de Verenigde Staten en Indonesië. Wist je bijvoorbeeld dat Ahold meer dan de helft van haar omzet haalt uit de Verenigde Staten? Het dividendbeleid van Ahold gaat uit van een groeiend dividend. Ongeveer 40 tot 50 procent van de onderliggende winst wordt aan de aandeelhouders uitgekeerd. Dit dividend bestaat uit een interim- en slotdividend. Naast het dividend koopt het bedrijf regelmatig grote partijen eigen aandelen in.

Unilever

Unilever, een van de beste dividend aandelen uit de AEX

Net als Ahold Delhaize is Unilever een van de meest bekende merken in Nederland. Unilever is gespecialiseerd in voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en schoonmaakartikelen. De producten van Unilever zijn op de markt in meer dan 180 landen en het bedrijf heeft meer dan 400 merken. Unilever heeft een duurzaam, aantrekkelijk en groeiend dividendbeleid dat in 4 delen (kwartaaldividenden) wordt uitgekeerd. De payoutratio is ongeveer 68% van de netto winst. De afgelopen jaren steeg het dividend gemiddeld met zo’n 6-8% per jaar. Bijkomend voordeel is dat het bedrijf geen dividendbelasting inhoud over het uitgekeerde dividend.

Shell

Shell is altijd een van de populairste dividend aandelen van de AEX geweest. De multinational van Nederlands-Britse oorsprong behoort tot de zes grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen ter wereld. Het bedrijf is de afgelopen jaren echter veelal negatief in het nieuws. Dit heeft vooral te maken met het voortzetten van de vervuilende (olie)activiteiten en het onvoldoende investeren (volgens critici) in schonere vormen van energie (energietransitie). Het bedrijf is verwikkeld in verschillende rechtszaken in Nederland en besloot met het verplaatsen van haar hoofdkantoor definitief te vertrekken naar het VK. Het dividend van Shell bedraagt 30 tot 40 procent van de operationele kasstroom, bestaat uit een kwartaaldividend en wordt uitgekeerd in dollars.

Flow Traders

Flow Traders, opgericht in 2004, is een marketmaker, die veelal 50% van de winst uitkeert aan de aandeelhouders. In de huidige tijden geen vetpot, aangezien Flow Traders de winst vooral maakt tijdens volatiele beursdagen. Zo verdiende het bedrijf in de coronacrash (2020) meer dan €10,- per aandeel. Met een dividend van €6,50 leverde dat een bizar dividendrendement op van 24%. Flow Traders is, naast een mooi dividendaandeel, ook een goede hedge in je dividendportefeuille. Op volatiele beursdagen (veelal in de negatieve zin van het woord, bijvoorbeeld bij een beurscorrectie- of beurscrash) kan Flow Traders een mooi plusje zijn.

BE Semiconductor Industries (BESI)

Ook BESI is misschien een vreemde eend in de bijt. Het bedrijf is net als ASML leverancier van halfgeleider assemblage-apparatuur en maakt producten voor eindmarkten als elektronica, automobiel industrie en zonne-energie. Met een dividenduitkering van 40 tot 80% van de nettowinst is het dividend duidelijk boven het marktgemiddelde. Daarnaast keert het bedrijf soms ook nog eens een speciaal dividend uit. BESI is, net als ASML, nog groeiende en zal een progressief dividendbeleid hanteren waarmee het dividend in de toekomst regelmatig zal groeien. Voor de beginnende dividendbeleggers vormt BESI daarom een mooie aanvulling als dividend aandeel.

ASML

Misschien wel een beetje bijzonder dat ASML in het rijtje van dividend aandelen van de AEX te vinden is. Dit leggen we uit. ASML is een van de meest bekende chipbedrijven van Nederland en de belangrijkste leverancier van machines voor de halfgeleiderindustrie, die worden gebruikt bij het maken van chips. Het keert de laatste jaren ook steeds meer (een groeiend) dividend uit. Het bedrijf streeft naar een stabiel en groeiend dividend met een payout ratio van zo’n 30%. Dat is laag, maar geeft over een lange periode wel een mooi dividendrendement. Ook kondigde ASML in 2019 aan dat investeerders zullen meeprofiteren van de groei van het bedrijf en verwacht ‘een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal terug te kunnen laten vloeien naar de aandeelhouders middels een combinatie van het opkopen van aandelen en het verhogen van het dividend‘. Een mooi dividend aandeel uit de AEX voor nu en de toekomst dus!

Waar moet je op letten bij het kopen van de beste dividend aandelen uit de AEX?

Niet ieder bedrijf kan een deel van de winst uitkeren, het bedrijf moet natuurlijk wel voldoende winst maken om deze te kunnen uitkeren. Bij het selecteren van de beste dividend aandelen uit de AEX moet je op een aantal zaken letten:

  • Cash- of stockdividend: Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om een keuzedividend uit te keren. Je kiest dan zelf of je het dividend wilt ontvangen in cash, of in aandelen.
  • Dividend Yield: Ook wel: dividendrendement. Je kunt dit berekenen door het dividend op jaarbasis te delen door de koers van het aandeel. Een rendement tussen 2% en 6% wordt doorgaans als gezond beschouwd. Een aandeel met een hoog dividendrendement is niet altijd de beste keus. Opkomende bedrijven die hard groeien keren minder dividend uit, maar een blijvende dividendgroei kan op lange termijn een beter rendement bieden.
  • Dividend Growth: De groei van het dividend. Bedrijven die jaar op jaar het dividend verhogen bieden een hoger rendement dan bedrijven die jaar op jaar het dividend gelijk houden. Het verhogen van dividend is alleen mogelijk als de onderliggende winst ook blijft groeien.
  • Payout ratio: Als laatste is het van belang om te onderzoeken of het bedrijf in staat is om het dividend ook de komende jaren uit te keren. Je kunt dit doen door de payout ratio te berekenen. Je kunt de payout ratio berekenen door het totaal aan uitgekeerde dividenden te delen door de nettowinst van het bedrijf. Een bedrijf met een payout ratio van 110% is zijn volledige omzet plus 10% kwijt voor het uitkeren van dividend. Het bedrijf moet dus 10% extra lenen om het dividend te kunnen uitkeren. Het behoeft geen uitleg dat een dergelijke payout ratio onhoudbaar is.

Lees meer over dividend →

Welke beste dividend aandelen uit de AEX moet je kopen?

Hier is uiteraard geen standaard antwoord op. Ben je jong, dan is het doorgaans beter dividend aandelen te selecteren die een progressief dividendbeleid voeren, oftewel: het dividend gedurende een lange periode te laten groeien. Ben je bijna toe aan je pensioen, dan is het misschien beter dividend aandelen te selecteren met een hoger dividendrendement. Ook is het zaak rekening te houden met voldoende spreiding. Selecteer dus niet alleen dividend aandelen uit de AEX, maar ook Europese en Amerikaanse dividendaandelen.

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GERELATEERDE ARTIKELEN

Pin It on Pinterest