CATEGORIE

De 15 beste ETF voor een gespreide beleggingsportefeuille

Exchange Traded Funds (ETF’s) zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder beleggers vanwege de lage kosten en goede spreiding. Wat het er echter niet makkelijker op maakt is de grote hoeveelheid ETF’s (en aanbieders) die er tegenwoordig op de markt zijn. In dit artikel geven we je de 15 beste ETF om in te beleggen, verdeeld over verschillende categorieën: de beste ETF wereldwijd, voor Nederland, voor Amerika, voor Europa, en tot slot de beste ETF voor opkomende markten.

Waar moet je op letten bij het kopen van de beste ETF?

Voordat we je de 15 beste ETF geven, eerst wat tips voor het kopen van een ETF. Een ETF kun je zien als een winkelmandje vol verschillende aandelen, waardoor je met één aankoop direct goed gespreid belegt in vele ondernemingen. Het biedt veel diversificatie tegen lage kosten en gemakkelijke verhandelbaarheid (liquiditeit). Toch zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar je bij het kopen van een ETF op moet letten.

Fysieke of synthetische ETF

Het verschil tussen een fysieke en synthetische ETF is dat bij een fysieke ETF daadwerkelijk de onderliggende aandelen worden aangekocht. Dit wil zeggen dat de ETF de daadwerkelijk aandelen of obligaties in het fonds aanhoudt, wat zorgt voor meer transparantie en minder tegenpartijrisico. Dit tegenpartijrisico betekent dat, als de aanbieder van de ETF failliet gaat, de onderliggende aandelen beschermd blijven voor beleggers: deze aandelen zijn tenslotte fysiek aangekocht. Het nadeel is dat fysieke ETF’s te maken hebben met een tracking error, wat betekent dat de prestaties van de ETF enigszins kunnen afwijken van de prestaties van de onderliggende aandelen, veelal door (hogere) kosten en inefficiënties.

Kosten van de ETF

De kosten van een ETF (de expense ratio) zijn een belangrijke overweging omdat deze kosten direct invloed hebben op je rendement. De expense ratio omvat het jaarlijkse kostenpercentage van de ETF, veelal verwerkt in de aankoop- en verkoopkoers van het product. Een lagere expense ratio betekent uiteraard meer rendement voor de belegger. Daarnaast zijn er ook transactiekosten waar je als belegger rekening mee moet houden. Deze transactiekosten worden in rekening gebracht bij het kopen en verkopen van ETF’s (veelal afhankelijk van je bank of broker). Hoewel ETF’s over het algemeen lager geprijsd zijn dan traditionele beleggingsfondsen, kunnen transactiekosten oplopen, vooral bij het veelvoudig aankopen en verkopen van een ETF.

Dividendlekkage

Dividendlekkage treedt op wanneer jij als belegger niet de volledige dividenden ontvangt die de onderliggende aandelen uitkeren. Dit kan doordat belastingen die worden ingehouden door landen waarin de bedrijven zijn gevestigd niet altijd door de belegger terug gevraagd kunnen worden. Dividendlekkage is vooral relevant voor beleggers in internationale ETF’s. Dividendlekkage kan het netto dividendrendement aanzienlijk verminderen. Het is belangrijk om te weten of en hoeveel dividendlekkage er optreedt bij de ETF’s waarin je belegt. Sommige ETF-beheerders proberen dividendlekkage te minimaliseren door belastingverdragen te benutten of door te beleggen in landen met lagere belastingtarieven.

Accumulerende of distribuerende ETF

Tot slot is het bij het kiezen van de beste ETF ook belangrijk om te overwegen of je een accumulerende of distribuerende ETF wilt. Accumulerende ETF’s herinvesteren het ontvangen dividend direct terug in de ETF, wat op lange termijn kan leiden tot een hoger rendement vanwege het rente-op-rente-effect. Distribuerende ETF’s daarentegen keren de ontvangen dividenden uit aan de belegger in de vorm van contante betalingen. Je krijgt het dividend fysiek op je beleggingsrekening gestort. Dit biedt je zelf de mogelijkheid dit dividend (eventueel in een andere ETF of aandeel) te herinvesteren.

Wat zijn de 15 beste ETF?

Hieronder een overzicht van de 15 beste ETF voor een gespreide beleggingsportefeuille. Alle fondsen staan genoteerd op de beurs Euronext Amsterdam in euro. Houdt er rekening mee dat in sommige fondsen echter de dollar de standaardvaluta is en je hierdoor valutarisico loopt. De ticker, ISIN-code van het product en de kosten en risicoprofiel van de ETF worden tevens aangegeven. ETF’s gemarkeerd met een ster zijn accumulerend, ontvangen dividenden worden door het fonds automatisch herbelegd.

Beste ETFTicker, ISINKostenRisico
Vanguard FTSE All-World ETFVWRL, IE00B3RBWM250,22%4
iShares Core MSCI World ETF *IWDA, IE00B4L5Y9830,20%4
VanEck Sustainable World ETFTSWE, NL00104087040,20%4
VanEck AEX ETFTDT, NL00092727490,30%4
iShares AEX ETFIAEX, IE00B0M62Y330,30%4
VanEck AMX ETFTMX, NL00092727560,35%4
Vanguard S&P 500 ETFVUSA, IE00B3XXRP090,07%5
iShares Core S&P 500 ETF *CSPX, IE00B5BMR0870,07%5
iShares Nasdaq 100 ETF *CNDX, IE00B53SZB190,33%5
iShares MSCI USA ETF *CSUS, IE00B52SFT060,07%5
iShares Core MSCI Europe ETFIMEU, IE00B1YZSC510,12%4
Vanguard FTSE Developed Europe ETFVEUR, IE00B945VV120,10%4
VanEck Sustainable European ETFTEET, NL00107318160,40%4
iShares Core MSCI EM ETF *EMIM, IE00BKM4GZ660,18%4
Vanguard FTSE Emerging Markets ETFVFEM, IE00B3VVMM840,22%4
De 15 beste ETF voor een gespreide beleggingsportefeuille

Wat is de beste ETF wereldwijd?

Door te beleggen in een wereldwijde ETF, beleg je gespreid in een grote verscheidenheid aan aandelen van bedrijven over de hele wereld. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de economische prestaties van één specifiek land of regio en beter beschermd tegen de impact van negatieve gebeurtenissen in een enkel land. Je profiteert daarnaast van de economische groei in zowel ontwikkelde als opkomende markten.

Beste ETF wereldwijdTicker, ISINKostenRisico
Vanguard FTSE All-World ETFVWRL, IE00B3RBWM250,22%4
iShares Core MSCI World ETF *IWDA, IE00B4L5Y9830,20%4
VanEck Sustainable World ETFTSWE, NL00104087040,20%4
De beste ETF wereldwijd

Vanguard FTSE All-World ETF

De Vanguard FTSE All-World ETF, met ticker VWRL, is een van de meest populaire All-World ETF’s van dit moment. De ETF is uitgebracht en wordt beheerd door Vanguard, een grote vermogensbeheerder. De ETF bestaat uit een samenstelling van grote en middelgrote ondernemingen in alle landen van de wereld en bestaat op moment van schrijven uit 3.665 bedrijven. Door te beleggen in deze ETF breng je direct enorme spreiding aan in je portefeuille, zo voorkom je onnodig risico.

Lees meer over VWRL →

iShares Core MSCI World ETF

De iShares Core MSCI World ETF is te vergelijken met de VWRL-ETF van Vanguard, maar bevat enkel ondernemingen uit ontwikkelde landen. De ETF bevat 1.431 verschillende ondernemingen, veelal geografisch onderverdeeld over de Amerika (+70%), Europa, Japan en Australië. Twee verschillen ten opzichte van de VWRL-ETF is dat de basisvaluta van de iShares Core MSCI World ETF de dollar is en je iets minder betaald aan kosten (0,20%).

VanEck Sustainable World ETF

De Sustainable World ETF van VanEck is een stuk minder gediversifieerd. Slechts 250 bedrijven maken deel uit van deze ETF. Dit zijn echter wereldwijde bedrijven die niet alleen op financieel gezond zijn, maar ook op milieu en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door te beleggen in deze ETF beleg je duurzaam in wereldwijde bedrijven die ook zelf bijdragen aan een betere wereld. Het fonds bevat de 250 grootste bedrijven ter wereld, waarbij bedrijven die de principes van de Verengde Naties voor verantwoordelijk ondernemen niet naleven, worden uitgesloten.

Wat is de beste ETF Nederland?

Beleggen dicht bij huis doe je door te beleggen in de AEX (Amsterdam Exchange Index) of AMX (Amsterdam Midkap Index). Beide indexen geven je blootstelling aan bedrijven die belangrijk zijn voor de Nederlandse economie. Nederlandse beleggers zijn vaak beter op de hoogte van de economische omstandigheden, politieke ontwikkelingen en bedrijfsnieuws binnen eigen land, wat beleggen in Nederland aantrekkelijk maakt.

Beste ETF NederlandTicker, ISINKostenRisico
VanEck AEX ETFTDT, NL00092727490,30%4
iShares AEX ETFIAEX, IE00B0M62Y330,30%4
VanEck AMX ETFTMX, NL00092727560,35%4
De beste ETF Nederland

VanEck AEX ETF

De VanEck AEX ETF bevat de 25 aandelen van bedrijven die samen de AEX index vormen. Je kunt dan denken aan bedrijven als Shell, ASML, Unilever, ING en Ahold. Er wordt wel eens gezegd dat deze groep aandelen (de AEX) fungeert als barometer voor de Nederlandse economie. Door te beleggen in de AEX ETF van VanEck beleg je direct gespreid (én goedkoop: 0,30%) in de Nederlandse economie.

iShares AEX ETF

Je kunt ook via de iShares AEX ETF in de AEX beleggen. Hoewel beide ETF’s weinig van elkaar verschillen, heeft de ETF van iShares een groot nadeel ten opzichte van de ETF van VanEck, namelijk dividendlekkage. Dividendlekkage houdt in dat je een deel van de betaalde dividendbelasting dat is ingehouden op uitgekeerd dividend niet terug kan vragen via je belastingaangifte, hierdoor loop je rendement mis. Dit heeft te maken met het vestigingsland van de ETF-uitgever. In het geval van iShares is dit Ierland, in het geval van VanEck is dit Nederland.

VanEck AMX ETF

Bedrijven die net niet groot genoeg zijn om deel uit te maken van de AEX, worden opgenomen in de AMX. Deze 25 bedrijven nemen de 26e tot en met 50e positie in op basis van marktkapitalisatie en vormen samen de AMX. Net als in de AEX kun je ook gemakkelijk, goedkoop (0,35%) en gespreid in de AMX beleggen doormiddel van de VanEck AMX ETF. Wanneer je beide ETF’s van VanEck in je beleggingsportefeuille opneemt, beleg je in de 50 grootste bedrijven van Nederland.

Wat is de beste ETF Amerika?

De Amerikaanse aandelenmarkt is de grootste ter wereld, met een marktkapitalisatie die goed is voor bijna de helft van de totale wereldwijde aandelenmarktkapitalisatie. Grote internationale bedrijven zijn veelal gevestigd in Amerika en genoteerd aan een van de Amerikaanse beurzen. De S&P 500 en NASDAQ zijn toonaangevend voor de wereldwijde aandelenmarkt. Een Amerikaanse ETF kan om vele redenen dan ook niet ontbreken in je beleggingsportefeuille.

Beste ETF AmerikaTicker, ISINKostenRisico
Vanguard S&P 500 ETFVUSA, IE00B3XXRP090,07%5
iShares Core S&P 500 ETF *CSPX, IE00B5BMR0870,07%5
iShares Nasdaq 100 ETF *CNDX, IE00B53SZB190,33%5
iShares MSCI USA ETF *CSUS, IE00B52SFT060,07%5
De beste ETF Amerika

Vanguard S&P 500 ETF

De Standard and Poor’s 500 Index (S&P 500) is een van de bekendste indexen ter wereld. De index bevat de 500 grootste bedrijven van de VS. Hieronder vallen een aantal grootste bedrijven ter wereld, denk aan NVIDIA, Apple, Microsoft en Alphabet (Google). Door te beleggen in de Vanguard S&P 500 ETF beleg je direct gespreid in de 500 grootste (internationale) bedrijven van de Verenigde Staten. En dat tegen erg lage kosten, slechts 0,07%. Liever beleggen in een ETF van iShares? Ook iShares heeft een S&P 500 ETF: de iShares Core S&P 500 ETF (Ticker: CSPX, ISIN: IE00B5BMR087) en kent nagenoeg geen verschil.

iShares Nasdaq 100 ETF

Liever beleggen in de technologie beurs van de VS, de NASDAQ? Dit kan met de iShares NASDAQ 100 ETF. Deze ETF bevat de 100 grootste niet-financiële aandelen die genoteerd zijn aan de NASDAQ en geeft je direct toegang tot ondernemingen uit diverse belangrijke technologiesectoren, zoals computerhardware en -software, telecommunicatie, detailhandel/groothandel en biotechnologie. Ten opzichte van de S&P 500 ETF betaal je hiervoor wel extra kosten: 0,33% om precies te zijn.

iShares MSCI USA ETF

Een alternatief voor de S&P 500 en de NASDAQ is de iShares MSCI USA ETF, dit is een combinatie van de twee. De ETF bevat ruim 600 verschillende bedrijven gevestigd in de Verenigde Staten. Een gevarieerde portefeuille van ondernemingen in de VS. Kosten van dit fonds zijn ook erg laag en bedragen slechts 0,07%.

Wat is de beste ETF Europa?

De Europese economie is bekend om haar sterke spreiding, waardoor beleggers in Europa profiteren van groeimogelijkheden in diverse sectoren, waaronder financiën, gezondheidszorg en technologie. Bovendien zijn veel Europese bedrijven bekend om het aantrekkelijke dividendrendement, wat aantrekkelijk is voor beleggers op zoek naar passief inkomen. De robuuste regelgeving en sterke bescherming van aandeelhouders en bedrijven dragen bij aan het vertrouwen.

Beste ETF EuropaTicker, ISINKostenRisico
iShares Core MSCI Europe ETFIMEU, IE00B1YZSC510,12%4
Vanguard FTSE Developed Europe ETFVEUR, IE00B945VV120,10%4
VanEck Sustainable European ETFTEET, NL00107318160,40%4
De beste ETF Europa

iShares Core MSCI Europe ETF

Gespreid beleggen in Europese bedrijven kan ook, bijvoorbeeld doormiddel van de iShares Core MSCI Europe ETF. Deze ETF geeft je direct toegang tot een groot aantal Europese ondernemingen. Het fonds bestaat uit meer dan 430 ondernemingen uit ontwikkelde landen in Europa. De kosten van deze ETF zijn laag: slechts 0,12% per jaar. Verreweg het grootste gedeelte van de ETF bestaat uit bedrijven in de financiële sector, gevolgd door bedrijven in de industrie en gezondheidszorg.

Vanguard FTSE Developed Europe ETF

Ook Vanguard biedt een Europese ETF aan: de Vanguard FTSE Developed Europe ETF. Deze ETF omvat een bredere selectie van meer dan 500 Europese aandelen uit ontwikkelde landen in Europa, inclusief grote, middelgrote en ook kleine bedrijven. Dit resulteert in een bredere blootstelling in vergelijking met de MSCI Europe. Het fonds is ook iets goedkoper dan het fonds van iShares. Je betaalt slechts 0,10% per jaar.

VanEck Sustainable European ETF

Tot slot is er de VanEck Sustainable European ETF, waarbij dit fonds zich met name onderscheid door de specifieke focus op duurzaamheid. Het fonds is samengesteld uit 30 grootste Europese bedrijven met een hoge ESG-score (Environmental, Social, and Governance). In plaats van een brede dekking van de Europese markt, richt deze ETF zich op een kleinere groep bedrijven die uitblinken op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit betekent dat de ETF minder gediversifieerd is dan de iShares Core MSCI Europe ETF of Vanguard FTSE Developed Europe ETF, maar wel specifiek gericht is op bedrijven die voldoen aan strikte ESG-criteria. Daar betaal je ook meer voor, kosten zijn 0,40%.

Beleggen in ESG-aandelen →

Wat is de beste ETF Emerging Markets?

Emerging markets, of opkomende markten, zijn landen in een overgangsfase van ontwikkelingsland naar een ontwikkeld land. Emerging markets zijn veelal snelgroeiende economieën, met een sterk groeiende middenklasse. Voorbeelden van opkomende markten zijn China, India, Brazilië en Zuid-Afrika. Beleggen in emerging markets biedt beleggers de mogelijkheid om te profiteren van hoge economische groei.

Beste ETF Emerging MarketsTicker, ISINKostenRisico
iShares Core MSCI EM ETF *EMIM, IE00BKM4GZ660,18%4
Vanguard FTSE Emerging Markets ETFVFEM, IE00B3VVMM840,22%4
De beste ETF Emerging Markets

iShares Core MSCI EM ETF

De iShares Core MSCI Emerging Markets ETF bestaat uit een brede vertegenwoordiging van aandelen uit 24 opkomende markten. De ETF omvat meer dan 3100 aandelen, met een sterke focus op landen zoals China, Zuid-Korea, Taiwan en India. Veel bedrijven bevinden zich in de IT-sector, gevolgd door bedrijven in de financiële sector en luxe-consumentengoederen. Het doel van de ETF is om de prestaties van grote en middelgrote bedrijven uit opkomende markten te volgen. Dit allemaal tegen vrij lage kosten: je betaalt slechts 0,18%.

Vanguard FTSE Emerging Markets ETF

De Vanguard FTSE Emerging Markets ETF is iets minder gediversifieerd, het fonds biedt blootstelling aan ruim 2100 aandelen uit een vergelijkbaar aantal opkomende markten, maar met een iets andere samenstelling. De ETF omvat bijvoorbeeld meer Chinese aandelen, die worden verhandeld op de beurzen van Shanghai en Shenzhen en toegankelijk zijn voor buitenlandse beleggers via een speciale regeling. Je betaalt ook iets meer voor dit fonds: 0,22%.

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GERELATEERDE ARTIKELEN

Pin It on Pinterest