CATEGORIE

Basic of custody account bij DEGIRO: de 7 verschillen

Om te beginnen met beleggen heb je een betrouwbare en veilige broker nodig. Een populaire Europese broker is DEGIRO. Een veel gestelde vraag bij het aanmaken van een account is de keuze tussen een basic of custody account bij DEGIRO. In dit artikel nemen we de verschillen uitgebreid onder de loep, zodat je zelf een goede keus kunt maken.

Moet ik een basic of custody account bij DEGIRO kiezen?

Welke type account je kiest bij het openen van een beleggingsrekening bij DEGIRO is natuurlijk helemaal aan jou. Je kunt bij DEGIRO kiezen uit verschillende accounttypes1. Dit zijn: basic, active, trader, daytrader en custody. Ieder type account heeft aan het profiel verbonden beleggingsrisico’s. Dit heeft vooral te maken met het gebruik van verschillende diensten zoals derivaten, debet geld (geld lenen voor marge) en debet effecten (short selling). Ieder type account biedt bij DEGIRO andere mogelijkheden. We zetten hieronder de verschillen tussen een basic of custody account bij DEGIRO op een rij.

DEGIRO basic account

Standaard zal een nieuwe beleggingsrekening geopend worden met een basic account. Met een basic account geef je DEGIRO toestemming om je effecten uit te lenen. Deze effecten worden vervolgens uitgeleend om debet effecten (short gaan) te faciliteren. Aan het uitlenen van effecten zijn (zeer kleine) risico’s verbonden (bijvoorbeeld als de broker of handelaar failliet gaat). Wil je deze zeer kleine risico’s afdekken, dan kun je kiezen voor een custody account. Je betaalt dan wel (iets) hogere kosten en tarieven3. Het basic account kent verschillende profielen:

  • Basis profiel: Met het basis profiel heb je toegang tot alle financiële producten, behalve derivaten, debet geld en debet effecten (leningen).
  • Active profiel: Met het active profiel krijg je – na ondertekening van de benodigde documenten – toegang tot alle financiële producten. Daarbij kun je tot een waarde van 33% gebruik maken van debet geld. Daarnaast kun je tot 50% van de waarde short gaan.
  • Trader profiel: Met het Trader profiel krijg je toegang tot alle financiële producten. Daarnaast kun je tot een waarde van 70% gebruik maken van debet geld. Voor het short gaan geld geen limitatie.
basic account of custody account bij degiro tip

Let op! Met het gebruik van debet geld (marge) kun je met meer geld beleggen dan dat je daadwerkelijk zelf hebt gestort. Je leent in feite geld van de broker (debet geld) en kunt gebruik maken van een hefboom. Dit is uiteraard niet gratis, je betaald hiervoor debetrente. Daarnaast brengt dit verhoogt risico met zich mee. Weet wat je doet!

DEGIRO custody account

Wanneer je kiest voor het custody account, dan kun je gebruik maken van de beleggingsdiensten van DEGIRO uitgezonderd de diensten derivaten, debet geld en debet effecten. Met het custody account kun je uitsluitend long posities aanhouden. Daarnaast geldt dat – in uitzondering op alle andere profielen – DEGIRO je effecten die worden aangehouden in het custody account niet mag uitlenen (geen uitlenen, geen gebruik door derden). Hierdoor zijn deze extra beschermd tegen faillissement.

De 7 verschillen tussen een basic of custody account bij DEGIRO

Zodra je een account aanmaakt bij DEGIRO krijg je de keuze voor het aanmaken van een basic account of custody account. Wanneer je kiest voor een basic account kunt je vervolgens een profiel selecteren. Tussen de beide accounts en profielen zijn een aantal verschillen, hieronder voor je op een rij gezet:

Basic accountActive account(Day)Trader accountCustody account
Lage transactiekosten
DividendverwerkingGratisGratisGratis€1,00 + 3% van dividend
(maximaal 10%)
CouponverwerkingGratisGratisGratis€1,00 + 0,10% van coupon
(maximaal 10%)
Realtime koersen
Aandelen, obligaties, trackers en fondsen
Turbo’s, Speeders en Sprinters
Derivaten
Debet geld (marge) (33%)
Debet effecten (short gaan) (50%)
Effecten kunnen worden uitgeleend
TarievenBasicBasicBasicCustody
Peildatum: Juni 2024

Tarieven basic of custody account

Tussen het basic account en custody account zijn enkele kleine tariefverschillen. Omdat DEGIRO je effecten bij een custody account niet kan uitlenen (wat de broker uiteraard geld oplevert), betaal je bij het custody account extra voor dividend- en couponverwerking.

  • Voor dividendverwerking betaal je minimaal €1,00 plus 3% van het dividend (met een maximum van 10%).
  • Voor couponverwerking betaal je minimaal €1,00 plus 0,10% van de coupon (ook met een maximum van 10%).

Welk type account moet ik kiezen bij DEGIRO?

Zoals in dit artikel al eerder aangegeven is dit per belegger verschillend. Welke type account je kiest bij DEGIRO hangt af van de mate van risico, de kosten en de handelsmogelijkheden. Samengevat:

  • Het basis account is een goede keuze voor beleggers die zelf actief willen beleggen tegen scherpe tarieven, maar zonder de risico’s die zijn verbonden aan derivaten, marge en short gaan.
  • Het active account is geschikt voor beleggers die tegen scherpe tarieven actief wil handelen, met gebruik van derivaten en (bescheiden) gebruik van marge en short gaan.
  • Het (day)trader account is geschikt voor traders die actief en tegen scherpe tarieven willen handelen in effecten en derivaten en waarbij de mogelijkheid bestaat volledig gebruik te maken van marge en short gaan.
  • Het custody account is het meest veilige account dat door DEGIRO wordt aangeboden en is voor beleggers die niet actief handelen en waarbij veiligheid voorop staat. Voor alle posities geldt zowel op het niveau van DEGIRO (geen uitlenen) als op het niveau van de partijen bij wie DEGIRO de effecten aanhoudt (geen gebruik door derden) vermogensscheiding. Daar staat tegenover dat met het custody account niet kan worden gehandeld, geen marge en short gaan mogelijk is en dat er licht hogere transactiekosten aan het account zijn verbonden.

Basic account omzetten naar custody account

Houd er rekening mee dat het omzetten van een basic account naar een custody account niet mogelijk is. Het is niet mogelijk om tussen het basic of custody account bij DEGIRO te wisselen nadat het account is geactiveerd. Maak vooraf dus een weloverwogen keus!


Bronnen:
[1] Nader informatie beleggingsdiensten, profielen – DEGIRO
[2] Basic tarievenoverzicht – DEGIRO
[3] Custody tarievenoverzicht – DEGIRO

Reacties

GERELATEERDE ARTIKELEN

Pin It on Pinterest