CATEGORIE

Hoge verwachting maar dalende koers ASML, terecht?

ASML is een van de beursparels van de Nederlandse beurs. De verwachting voor de toekomst is uiterst positief, toch is er een dalende koers ASML. De koers van ASML het afgelopen jaar een flinke deuk opgelopen. Hoe kan dat? In dit artikel nemen we de korte termijn risico’s van ASML onder de loep en kijken we door een nuchtere bril naar de toekomstverwachting van het bedrijf én de chipindustrie. Een industrie waar ASML innovatieleider is.

Changing the world, one nanometer at a time

ASML

Goede verwachting, maar dalende koers ASML. Hoe kan dat?

De verwachting van ASML op lange termijn is bijzonder goed. Toch heeft het de koers van het aandeel ASML de afgelopen maanden een behoorlijke val laten zien. De dalende koers ASML is vanaf november vorig jaar ingezet en tot nu is er op het dieptepunt ruim -48% van de koers af. De algemene stemming op de financiële markt was de afgelopen maanden bijzonder somber en ASML zakte in deze markt ook steeds verder naar beneden. De oplopende rente drukt op de waardering van vele aandelen, waardoor de koers daalt.

Koers ASML 2022

Waarom dalende koers ASML?

Voor de koersval zijn diverse oorzaken aan te wijzen. Dit komt vooral door een aantal grote onzekerheden op de korte termijn. Niet alleen de opgelopen rente, maar ook de vrees voor een naderende recessie en de vele geopolitieke spanningen (Rusland-Oekraïne, China-Taiwan) zijn nadelig voor de koers van ASML.

Stagnatie van groei: recessievrees

In juni waarschuwde chipmakers als Qualcomm en Micron voor een stagnatie in de PC en smartphonemarkt1,2. Dit nam af tot het laagste niveau sinds 20143. De chipindustrie staat voor grote uitdagingen in een moeilijke periode waarin de verkoop van laptops, telefoons en andere consumentenproducten afnam, terwijl de bedrijven zich miljarden dollars uit moeten geven aan nieuwe fabrieken. De stagnatie in groei kan ASML uiteindelijk ook raken als bedrijven besluiten te wachten met het investeren in nieuwe chipmachines. Vooralsnog bleek uit de derdekwartaalcijfers van ASML dat er op dit moment nog geen twijfel is bij de klanten van ASML als het gaat om investeringen in nieuwe chipmachines4.

Hoge energiekosten

ASML heeft het afgelopen jaar in mindere mate last gehad van hoge energieprijzen. ASML is een kleine gebruiker van olie en gas en daarom is het risico voor ASML bijzonder klein. Wel heeft het bedrijf nauw contacten met haar belangrijkste toeleveranciers, die hier wel last van hebben. Het bedrijf probeert met name in de samenwerking het risico zoveel mogelijk te beperken.

Aanhoudende problemen in de supply chain

ASML is sterk afhankelijk van haar toeleveranciers. Dit netwerk is de sleutel tot het succes van ASML maar zorgt ook voor afhankelijkheid5. Op dit moment heeft het bedrijf onvoldoende capaciteit om aan de vraag van zijn klanten te voldoen. Aanbodbeperkingen in de toeleveringsketen zorgen voor lange wachttijden bij de klanten van ASML. Aangezien ASML het monopolie heeft op sommige technologieën die essentieel zijn voor deze chipmakers, zorgt dit niet direct tot annulering van orders. Op dit moment is ASML druk aan het uitbreiden om ook in de toekomst aan de verhoogde vraag te kunnen voldoen. Dit vergt enorme investeringen van het bedrijf.

Export restricties door de Verenigde Staten

In oktober kondigde president Biden nieuwe restricties af voor het exporteren van chip-gerelateerde technologie naar China6. Alle Amerikaanse bedrijven die chips of productieapparatuur exporteren naar China, moeten een vergunning aanvragen bij de Amerikaanse overheid. De VS wil zo voorkomen dat bepaalde chiptechnologieën in handen komen van Chinese inlichtingendiensten. Vooralsnog vallen alleen ‘computerchips, chipproductieapparatuur en halfgeleiders die bestemd zijn voor het gebruik in supercomputers en militaire apparatuur‘ onder de restricties.

Hoewel ASML nog niet precies kan zeggen wat de impact van deze maatregelen op haar bedrijfsvoering is, lijkt het vooralsnog niet of nauwelijks door geraakt te worden. ASML produceert voornamelijk in Europa, waardoor de Amerikaanse restricties vooralsnog niet voor ASML gelden.

Wat is de toekomstige verwachting voor ASML?

Hoewel er dus diverse risico’s zijn op korte termijn, zal het niemand verbazen dat de lange termijn verwachtingen van ASML (nog steeds) bijzonder goed en positief is. De vraag naar chips zal in de toekomst alleen maar verder stijgen en ASML is een monopolist als het gaat om de levering van machines die deze chips kunnen produceren. Grote chipproducten als Intel, Samsung en TSMC staan in de rij en de komende jaren wordt er volop geïnvesteerd in nieuwe chipfabrieken7.

Derde kwartaalcijfers ASML

Een glimp van deze positiviteit konden beleggers opvangen in de derde kwartaalcijfers van ASML. Het bedrijf overtrof opnieuw haar eigen verwachtingen voor het derde kwartaal van 20224. Waar het bedrijf zelf rekende op een omzet van €5,25 miljard, werd het uiteindelijk €5,8 miljard. De brutomarge kwam hierbij ook hoger uit: 51,8% in plaats van de geprognotiseerde 49-50%.

Derdekwartaalcijfers 2022 – ASML

Het orderboek voor de komende jaren steeg ook naar recordniveau, tot ruim €38 miljard euro. In het derde kwartaal werd voor nog eens €8,9 miljard euro aan orders binnen gehaald. Voor het slotkwartaal van 2022 rekent ASML op een omzet van €6,1 tot €6,6 miljard dollar met een brutomarge van 49%. Oplopende kosten drukken op de brutomarge, maar ASML rekent volgend jaar wel op verbetering.

Net system bookings Q3 2022 – ASML

Verwachting ASML voor 2022

ASML houd vast aan een omzet van €21,1 miljard aan het eind van 2022 met een brutomarge van 50%. Inflatie en hogere kosten van goederen en diensten drukken iets op de eerder afgegeven brutomarge van 54-56% waar ASML op mikt in 2025. Toch blijft de vraag naar chipmachines aanzwellen, ondanks de risico’s op de korte termijn.

Dividend en aandelen inkoop ASML

ASML verhoogt ook wederom het dividend voor volgend jaar. In het derde kwartaal van dit jaar heeft ASML het eerste kwartaal dividend uitgekeerd, dit bedroeg €1,37 per aandeel. Het interim dividend voor het tweede kwartaal bedraagt ook €1,37 per aandeel en wordt betaald op 14 november 2022.

In het derde kwartaal heeft ASML daarnaast voor ongeveer €1 miljard euro eigen aandelen ingekocht, totaal nog eens 2,1 miljoen aandelen. Totaal komt dit op een inkoop van ruim €9 miljard aan eigen aandelen in de afgelopen 12 maanden. Het aandelen inkoopprogramma is daarmee versneld afgerond. De verwachting is dat ASML op 11 november 2022, op haar Investor Day, een update geeft van haar bedrijfsplan inclusief een eventueel nieuw inkoopprogramma voor aandelen.

Dividend en aandelen inkoop 2022 – ASML

Analisten over ASML

Analisten blijven, ondanks de risico’s en macro economische ontwikkelingen op de korte termijn, onverminderd positief over de chipsector. Dit is ook goed terug te zien in de verwachten en adviezen voor ASML. Het gemiddelde koersdoel ligt rond de €700 euro wat, ten opzichte van de huidige koers van €480 euro, een opwaarts potentieel bied van ruim 46%.

Analisten over ASML – Guruwatch

Verwachting koers ASML

De koers van ASML heeft recentelijk een behoorlijke daling ingezet. Dit komt omdat het sentiment op de financiële markten niet om over een huis te schrijven is. Beleggers maken zich zorgen om diverse factoren. Factoren waar ASML zelf geen invloed op heeft. Zo daalt het aandeel mee in het algehele sentiment. Andere tech-aandelen leverden recentelijk ook flink in waarde in.

De verwachting is echter dat de koers van het aandeel ASML weer zal herstellen. Zowel ASML als analisten maken zich geen enkele zorgen over de (toekomstige) winst van het bedrijf. ASML is een monopolist en de chipfabrikanten zijn nu eenmaal afhankelijk van het bedrijf. Het orderboek voor de komende jaren is vol. De verwachting is dan ook dat de koers van het aandeel zal herstellen in lijn met de winstverwachtingen. De tijd zal uitwijzen of de recentelijke daling een goed instapmoment is geweest.

Tot slot: ASML kopen of verkopen?

Hoewel de koers van ASML een flinke terugval heeft laten zien, blijven de lange termijn vooruitzichten voor het bedrijf uiterst positief. De recente kwartaalcijfers van het bedrijf geven geen reden tot zorg en de afgegeven toekomstige outlook en het orderboek zijn robuust. Al met al een onverminderd goed beeld wat voor mij als lange termijnbeleggers mede door de recente koersval een goede mogelijkheid gaf mijn positie in ASML te versterken. Neemt niet weg dat er op de korte termijn toch zorgen en risico’s zijn die niet over het hoofd gezien mogen worden.

Afsluitend ben ik benieuwd naar de vooruitzichten en visie van het bedrijf welke ze voor de komende jaren zullen presenteren op de Investor Day van 11 november 2022. Ik kijk er als belegger en aandeelhouder van dit fantastische bedrijf naar uit.

Doe altijd eerst eigen onderzoek en/of raadpleeg een (financieel)adviseur voordat je besluit ergens in te beleggen! Dit artikel bevat mijn persoonlijke mening en is geen financieel- of beleggingsadvies. Lees de volledige disclaimer.


Bronnen:
[1] Reuters – Qualcomm warns of sales hit from cooling smartphone demand
[2] Wall Street Journal – Chip Makers Expect Demand Slowdown to Expand Beyond PCs, Smartphones
[3] Counterpoint – Global Smartphone Market at Lowest Q3 Level Since 2014
[4] ASML – Q3 2022 financial results
[5] ASML – Responsible supply chain
[6] Bloomberg – ‘No Possibility of Reconciliation’ as US Slams China
[7] McKinsey – The semiconductor decade: A trillion-dollar industry

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GERELATEERDE ARTIKELEN

Pin It on Pinterest