CATEGORIE

Beleggen in China: veel potentie met risico

Beleggen in China heeft dan ook veel potentie. China speelt inmiddels een grote en dominante rol op het (economische) wereldtoneel. De Communistische Partij van Xi Jinping heeft de afgelopen jaren hard aan de weg getimmerd. Het land maakt op dit moment een sterke groei mee van de middenklasse. Als gevolg daarvan krijgen steeds meer Chinezen meer te besteden. Dit geld vind vervolgens zijn weg in de hard groeiende Chinese economie.

Waarom beleggen in China?

Dat de economie van China snel groeit, zal niemand ontkennen. Waar voorheen Westerse bedrijven de productie verplaatsten naar China voor de lage lonen, hebben de arbeiders zelf steeds meer te besteden. De laatste jaren is er een grote inhaalslag gemaakt. Ondanks de inhaalslag bestaat er in het land nog steeds veel armoede en ongelijkheid. Het land kent 1,4 miljard inwoners en een groot deel van deze bevolking leeft nog steeds in armoede. De overheid probeert met hervormingen, regelgeving en stimulering verandering te brengen. China is en blijft ook de komende jaren een interessante groeimarkt.

Hoe kan ik beleggen in China?

Verreweg de meeste Chinese bedrijven, ongeveer 70%, staan genoteerd op de lokale binnenlandse aandelenmarken van China (Hong Kong, Shanghai, Shenzhen). Deze aandelenmarkten zijn sterk gereguleerd en worden gecontroleerd door de Chinese overheid. Een wezenlijk verschil tussen de vrije markt die wij kennen in onder andere Europa en de Verenigde Staten. Door de controle en regulering van de overheid zijn Chinese aandelenmarkt moeilijk toegankelijk voor (particulieren) buitenlandse beleggers.

Aandelen met VIE structuur

Veel grote Chinese bedrijven, denk aan o.a. Alibaba en Tencent, hebben naast de lokale notering ook een notering op de Amerikaanse beurs. Door deze constructie – een Variable Interest Entity – is het toch mogelijk eenvoudig in deze Chinese bedrijven te beleggen. Je bezit als belegger echter geen fysiek aandeel van de onderneming maar een aandeel in een houdermaatschappij die op hun buurt weer een contract hebben met het bedrijf.

Beleggen in China met een ETF

Een andere eenvoudige manier om te beleggen in China is doormiddel van een ETF. Hierdoor beleg je direct gespreid in vele Chinese bedrijven en spreid je ook het risico.

KraneShares CSI China Internet ETF

Product:KraneShares CSI China Internet ETF
Ticker, ISIN:KWEB (NYSE), US5007673065
Kosten:0,76%
Doel:De KraneShares CSI China Internet ETF is de enige ETF die volledige belegd in Chinese software en information technology bedrijven. Dit zijn de Chinese concurrenten van o.a. Amazon (Alibaba) and Google (Tencent).

iShares China Large-Cap ETF

Product:iShares China Large-Cap ETF
Ticker, ISIN:FXC (Amsterdam), IE00B02KXK85
Kosten:0,74%
Doel:Het fonds streeft ernaar het rendement te volgen van een index die bestaat uit 50 van de grootste Chinese ondernemingen die genoteerd zijn aan de Hong Kong Stock Exchange.

iShares MSCI China ETF

Product:iShares MSCI China UCITS ETF
Ticker, ISIN:ICHN (Amsterdam), IE00BJ5JPG56
Kosten:0,74%
Doel:Het fonds streeft ernaar het rendement te volgen van een index die bestaat uit Chinese aandelen met een grote en middelgrote kapitalisatie met blootstelling aan ongeveer 85% van de Chinese aandelenmarkt.

Risico’s beleggen in China

Onvoorspelbaar

De Chinese overheid, gedomineerd door de Communistische Partij, heeft in het verleden bewezen uiterst onvoorspelbaar te zijn. Regelmatig worden, vaak zonder aankondiging, grote bedrijven op het hakblok gelegd en aan nieuwe regulering onderworpen. Enkele voorbeelden zijn de ingrepen bij de beursgang van Ant Group, onderdeel van Alibiba en de regulering van Tencent. Beleggers houden niet van deze onzekerheid en dit heeft grote invloed op de waardering en koers van deze bedrijven.

Gebrek aan transparantie

Naast de onvoorspelbaarheid vormt ook het gebrek aan transparantie een groot risico voor het beleggen in China. De binnenlandse economie, evenals de media, is sterk gereguleerd. Goed op de hoogte blijven van binnenlandse ontwikkelingen is voor veel buitenlandse beleggers een probleem. Niet alleen kleurt de Partij in China het nieuws middels de staatsmedia, ook ons nieuws over China is veelal gekleurd. Regelmatig is het dan ook gissen naar de waarheid.

Handelsconflicten

De Chinese overheid heeft een sterke vinger in de pap in de binnenlandse economie maar roert zich ook op het wereldtoneel. Dit uit zich in internationale handelsconflicten, zoals die met de VS. De kritiek richt zich op de sterke controle en regulering van de Chinese overheid in de markteconomie. Het moge duidelijk zijn dat ook deze handelsconflicten van negatieve invloed zijn.

Delisting

Het delisten van bepaalde Chinese bedrijven op internationale aandelenmarkten – vaak onderdeel van de handelsconflicten – blijven onderdeel van gesprek en vormen een risico. Onder Trump heeft de VS de afgelopen jaren het beleggen in bepaalde Chinese bedrijven nadrukkelijk verboden. Als vergelding verbied China het beleggen in bepaalde Amerikaanse bedrijven. Het risico dat bepaalde Chinese bedrijven van internationale markten worden gehaald is dan ook niet uit te sluiten.

Reacties

GERELATEERDE ARTIKELEN

Pin It on Pinterest