CATEGORIE

Beleggen in lithium: de toekomst in batterijtechnologie

De vraag naar elektrische voertuigen neemt wereldwijd snel toe. Overheden stimuleren de overgang naar EV’s door subsidies en strengere emissienormen en consumenten tonen steeds meer interesse in milieuvriendelijke manieren van reizen. Lithium vormt een belangrijke grondstof in de energietransitie en wordt op steeds grotere schaal toegepast in (lithium-ion)batterijen. Door te beleggen in lithium profiteer je als belegger van de groeiende vraag naar lithium in een sterk toenemende (schone) energiesector. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden om te beleggen in lithium.

Waarom beleggen in lithium?

Met de toenemende vraag naar elektrische voertuigen en duurzame toepassingen van energieopslag, wordt lithium een steeds belangrijke grondstof. Een prominenter en groeiende toepassing van het gebruik van lithium is de verwerking van de grondstof in lithium-ionbatterijen. Deze batterijen worden gebruikt in elektrische voertuigen omdat de hoge energiedichtheid en lange levensduur deze ideaal maakt. Hieronder enkele redenen waarom beleggen in lithium aantrekkelijk kan zijn:

Groeiende vraag naar elektrische voertuigen (EV’s)

De vraag naar elektrische voertuigen neemt wereldwijd snel toe. Overheden stimuleren de overgang naar EV’s door subsidies en strengere emissienormen. Consumenten tonen steeds meer interesse in elektrisch rijden en infrastructuur wordt de komende jaren hierop steeds verder aangepast. Lithium-ionbatterijen zijn cruciaal voor EV’s vanwege hun hoge energiedichtheid en efficiënte prestaties. Naarmate de vraag naar EV’s toeneemt, zal ook de vraag naar lithium stijgen, wat gunstig is voor beleggers in de lithiumsector.

Stijgende behoefte aan energieopslag

Naast elektrische voertuigen wordt lithium ook steeds belangrijker voor energieopslag. Hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie zijn afhankelijk van opslagtechnologieën, alleen zo kan energie worden geleverd wanneer de zon niet schijnt of de wind niet waait. Lithium-ionbatterijen bieden ook hier een effectieve oplossing voor energieopslag, waardoor de stabiliteit en het aanbod van hernieuwbare energie wordt verbeterd. Dit creëert een sterk groeiende markt voor lithiumbatterijen in de energietransitie (is de verwachting).

Innovaties in batterijtechnologie

De technologische vooruitgang in batterijtechnologie stimuleert de vraag naar lithium. Overheden en bedrijven investeren aanzienlijk in de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde batterijen die langer meegaan, sneller opladen en hogere capaciteit hebben. Innovaties voor baterijen beloven de komende jaren nog efficiëntere prestaties, wat de toepassing van lithiumbatterijen verder zal uitbreiden in verschillende sectoren. Denk bijvoorbeeld aan verbeterde toepassingen in elektronica, luchtvaart en industrie.

Strategische grondstof

Lithium wordt steeds meer gezien als een strategische grondstof vanwege de cruciale rol die de grondstof speelt in de energietransitie. Landen stellen lithium veilig om toekomstige behoeften te waarborgen. Dit leidt tot strategische investeringen in lithiumwinning en -productie, wat de lithiumprijzen kan ondersteunen op lange termijn. Dit biedt interessante investeringsmogelijkheden.

Beperkte voorraad en mijnbouwuitdagingen

Hoewel lithium overvloedig aanwezig is in de aardkorst, is de economische winning ervan geconcentreerd in een handvol landen zoals Australië, Chili en Argentinië. De complexe mijnbouw- en verwerkingsvereisten beperken de snelheid waarmee nieuw aanbod op de markt kan komen. Dit aanbodtekort kan leiden tot prijsstijgingen naarmate de vraag toeneemt, wat gunstig kan zijn voor beleggers in lithiumproducenten.

Diversificatie van de Beleggingsportefeuille

Lithium biedt beleggers een unieke mogelijkheid om hun portefeuille te diversifiëren. Aangezien lithium een essentiële grondstof is voor verschillende groeisectoren, kan blootstelling aan de lithiummarkt helpen om risico’s te spreiden en de potentie van beleggingen te vergroten. Door te beleggen in lithium kunnen beleggers profiteren van trends in technologie, duurzaamheid en de energietransitie.

Sterke Marktvraag en Economische Ondersteuning:

De structurele verschuiving naar duurzame energie en elektrische mobiliteit wordt ondersteund door overheidsbeleid en economische stimulansen over de hele wereld. Dit zorgt voor een stabiele vraag naar lithium op de lange termijn, wat de stabiliteit en het groeipotentieel van investeringen in de lithiumsector vergroot.

Beleggen in lithium ETF

Gespreid beleggen in lithium kan ook doormiddel van een lithium ETF. Dit zijn ETF’s die investeren in bedrijven die actief zijn in de groeiende lithium- en batterijtechnologie-sector. De ETF’s zijn speciaal samengesteld om blootstelling te bieden aan bedrijven die wereldwijd actief zijn in de productie en ontwikkeling van lithiumbatterijen en technologieën.

Beleggen in lithium ETFTicker, ISINKostenRisico
Global X Lithium & Battery Tech ETFLI7U, IE00BLCHJN130,60%5
iShares Lithium & Battery Producers ETFLITM, IE000WDG57950,55%5
L&G Battery Value-Chain ETFBATT, IE00BF0M2Z960,49%5
Lithium ETF’s

De lithium sector staat de afgelopen maanden sterk onder druk, wat resulteert in lagere koersen. Wellicht een interessant instapmoment voor beleggers die vertrouwen hebben in het beleggen in lithium. Want zoals een wijs man wel eens zei: Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful (was getekend: Warren Buffett). Hieronder de koersen van de drie ETF’s met elkaar vergeleken.

Beleggen in lithium ETF koersen 8-7-2024

Global X Lithium & Battery Tech ETF

De Global X Lithium & Battery Tech ETF (LI7U) is een van de bekendste lithium ETF’s op de markt. Deze ETF volgt de Solactive Global Lithium Index en biedt beleggers toegang tot bedrijven die betrokken zijn bij verschillende productieprocessen van lithium. Dit omvat mijnbouwbedrijven die lithium winnen, bedrijven die lithiumbatterijen produceren en bedrijven die technologieën ontwikkelen voor energieopslag.

Een van de belangrijkste voordelen van de Global X ETF is de diversificatie. De ETF omvat bedrijven uit verschillende regio’s, waaronder de China (36,8%) Verenigde Staten (23,5%) en Australië (11,9%). Dit zorgt voor gespreide blootstelling. Bovendien richt de ETF zich niet alleen op producenten van lithium, maar ook op bedrijven die innovatieve batterijtechnologieën ontwikkelen, wat beleggers de kans biedt om te profiteren van de algehele technologische vooruitgang in deze sector. Top 3 posities zijn Albemarle (9%), Tesla (6,7%) en TDK Corp (5,9%).

iShares Lithium & Battery Producers ETF

De iShares Lithium & Battery Producers ETF (LITM) is een andere prominente speler. Deze ETF volgt de STOXX Global Lithium & Battery Technology Index en biedt blootstelling aan bedrijven die betrokken zijn bij de productie en verwerking van lithium en batterijtechnologieën. Deze ETF heeft een sterke focus op de productieve kant van de markt, met een aanzienlijke weging naar mijnbouwbedrijven en chemische fabrikanten die lithium produceren en verwerken.

Een onderscheidend kenmerk van deze ETF ten opzichte van de Global X ETF is dat de nadruk van deze iShares ETF ligt op de gevestigde producenten van lithium en batterijtechnologieën. Dit betekent dat de ETF voornamelijk bestaat uit bedrijven met een bewezen staat van dienst en stabiele inkomstenstromen. De geografische verdeling verschilt sterkt met de Global X ETF. Zo is China minder vertegenwoordigd (14,05% ten opzichte van 36,8%) en heeft Japan een grote weging van 26,8% (ten opzichte van 9,8% bij Global X). Top 3 posities zijn TDK Corp (12,2%), Albemarle (9,2%) en Contemporary Amperex Technology (7,9%).

L&G Battery Value-Chain ETF

De L&G Battery Value-Chain ETF (BATT) biedt een andere benadering van beleggen in de lithium. Deze ETF volgt de Solactive Battery Value-Chain Index, een index die zich vooral richt op bedrijven die betrokken zijn bij de productie van batterijen, van grondstofwinning tot de productie van batterijen, tot eindproducten waar de batterijen in worden verwerkt, zoals elektrische voertuigen en energieopslagsystemen.

Wat de ETF van L&G onderscheidt van de ETF van Global X en iShares is de bredere focus op de gehele batterijketen. Naast lithiumproducenten en batterijtechnologiebedrijven, omvat de ETF ook bedrijven die actief zijn in de productie van elektrische voertuigen en andere eindgebruikstoepassingen van batterijtechnologieën. Zo is de consumer discretionary sector met 35% verreweg het meest vertegenwoordigd, gevolgd door de industrials (25%) en materials (22%). Dit biedt beleggers een meer gediversifieerde blootstelling aan de verschillende aspecten van de lithium- en batterijsector en kan helpen om risico’s (nog) beter te spreiden. Verder is de Verenigde Staten met 11,2% minder vertegenwoordigd en Duitsland 12,7% juist veel meer.

Conclusie beleggen in lithium

Lithium ETF’s zoals de Global X Lithium & Battery Tech ETF (LI7U), de iShares Lithium & Battery Producers ETF (LITM), en de L&G Battery Value-Chain ETF (BATT) bieden beleggers kans om te profiteren van de groeiende vraag naar lithium en batterijtechnologieën. Of je nu op zoek bent naar brede diversificatie, gerichte blootstelling aan lithium producenten, of een bredere focus op de gehele batterijketen hebt, er is altijd een lithium ETF die aansluit bij jouw beleggingsdoel. Met de sterke opkomst van elektrische voertuigen, de energietransitie en zoektocht naar een duurzame energieopslag, bieden deze lithiums ETF’s een gemakkelijke en toegankelijke manier om gespreid te beleggen in lithium.

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GERELATEERDE ARTIKELEN

Pin It on Pinterest