CATEGORIE

Beleggen in een waterstof ETF – VanEck of L&G?

De komende jaren worden fossiele brandstoffen vervangen door schonere vormen van energie. Waterstof speelt een belangrijke rol in de transitie naar schonere energiebronnen. De komende jaren wordt er volop geïnvesteerd in deze duurzame sector. Als je wilt beleggen in waterstof dan kan dit door te beleggen in individuele aandelen van waterstofbedrijven of gespreid met een waterstof ETF. Door te beleggen in een waterstof ETF investeer je gespreid in deze sector en profiteer je mee van de bedrijven die op lange termijn succesvol zijn (of worden). Dit valt natuurlijk niet te voorspellen. Er zijn momenteel twee ETF’s die zich richten op de ontwikkelingen binnen waterstof.

Welke waterstof ETF zijn er?

VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF

De eerste waterstof ETF is samengesteld door VanEck. Deze ETF is beschikbaar sinds 26 maart 2021 dit jaar en bestaat uit een samenstelling van bedrijven die actief zijn met de ontwikkeling van waterstof. Dit zijn bedrijven die actief zijn op het gebied van brandstofcellen en industriële gassen.

Product:VanEck Vectors Hydrogen Economy UCITS ETF
Ticker, ISIN:HDR0 (Deutsche Börse), IE00BMDH1538
Kosten:0,55%
Doel:Het fonds streeft er naar het de rendementen van de MVIS® Global Hydrogen Economy Index zo nauwkeurig mogelijk te repliceren. De index bestaat voornamelijk uit bedrijven die ten minste 50% (25% voor bestaande indexcomponenten) van hun omzet halen uit waterstofprojecten of uit projecten die het potentieel hebben dit op termijn te bereiken.

L&G Hydrogen Economy ETF

De concurrent van VanEck is de waterstof ETF van Legal & General (L&G). Dit fonds is beschikbaar sinds 10 februari 2021 dit jaar. Het fonds bestaat uit bedrijven in de volledige waterstofketen. Dit zijn onder andere producenten van waterstof, brandstofcellen, leveranciers en industriële- en nutsbedrijven.

Product:L&G Hydrogen Economy UCITS ETF
Ticker, ISIN:HTMW (Xetra, Deutsche Börse), IE00BMYDM794
Kosten:0,49%
Doel:Het fonds streeft er naar het de rendementen van de Solactive Hydrogen Economy Index zo nauwkeurig mogelijk te repliceren en het groeipotentieel van waterstof in innovatie en technologie optimaal te benutten. Het fonds selecteert daarvoor bedrijven in de volledige waterstofketen.

Wat zijn de verschillen tussen de waterstof ETF van VanEck en L&G?

Beide ETF’s worden verhandeld op de Xetra beurs en zijn accumulating. Dit wil zeggen dat het eventuele dividend dat de bedrijven in de ETF uitkeren automatisch door de beheerder worden herbelegd. Hoewel beide waterstof ETF veel overeenkomsten hebben, zijn er ook wel degelijk grote verschillen.

Regio- en sectorspreiding

Het grootste verschil tussen de twee waterstof ETF’s is het verschil in spreiding. De geografische spreiding in regio’s, in sectoren en bedrijven, zijn bij de waterstof ETF van L&G iets beter in balans. De ETF van VanEck heeft het merendeel van de posities, iets meer dan 32%, binnen de Verenigde Staten terwijl dit bij de ETF van L&G 27,8% is. Daarnaast bestaat de totale samenstelling van beide fondsen uit 26 bedrijven.

Top 10

Door het verschil in spreiding zijn ook de top 10 posities anders van samenstelling. Bij VanEck neemt de top 10 meer dan 80% van de gehele ETF in. Dit is bij de ETF van L&G een stuk lager, namelijk 56%. De grootste positie bij VanEck is Linde PLC met een positie van iets meer dan 10%. Bij L&G is de toppositie Siemens Energy, met een weging van 7,5%. Een stuk minder door het verschil in spreiding.

L&G Hydrogen Economy ETF

Waterstof ETF L&G
Waterstof ETF L&G – Maart 2024

VanEck Hydrogen Economy ETF

Waterstof ETF VanEck
Waterstof ETF VanEck – Maart 2024

Belegd vermogen

Kijken we naar het totaal aan belegd vermogen dan zien we dat de ETF van L&G op dit moment nog de grote broer is van VanEck. Het belegd vermogen bij L&G is ruim $429 miljoen dollar tegenover de $73,9 miljoen dollar bij VanEck.

Kosten

Doorlopende kosten bij de ETF van VanEck zijn 0,55% tegen 0,49% bij L&G. De ETF van L&G is dus iets goedkoper.

Conclusie: welke waterstof ETF?

Zoals je kunt zien zijn er tussen beide ETF’s veel overeenkomsten maar ook verschillen. De uiteindelijke keuze zal voor iedere belegger verschillend zijn. Het is altijd goed om de prospectus van de ETF eens goed door te nemen voordat je besluit ergens in te beleggen. Zelf heb ik in ieder geval gekozen voor de waterstof ETF van L&G. De doorslaggevende keuze hierin is de betere spreiding van de ETF, waardoor de ETF van L&G net iets defensiever is. Mooi meegenomen zijn ook de (iets) goedkopere kosten van de ETF.

NaamVanEck
Hydrogen Economy
L&G
Hydrogen Economy
ISINIE00BMDH1538IE00BMYDM794
TickerHDR0HTMW
BeursXetraXetra
Kosten0,55%0,49%
Belegd vermogen$73,9 miljoen$429,2 miljoen
Risicoprofiel67
Aantal bedrijven2626
Top 10 in %80%56%
Verschillen op 28 oktober 2022

Is waterstof de toekomst? →
Duurzaam beleggen in waterstof aandelen →

Reacties

GERELATEERDE ARTIKELEN

Pin It on Pinterest