Het gebruik van schonere energiebronnen neemt in hoog tempo toe. Tijd dus om duurzaam te beleggen in waterstof aandelen! Waterstof wordt gezien als een veelbelovend alternatief voor fossiele brandstoffen en zal in de toekomst een steeds grotere bijdrage gaan leveren aan de energietransitie. Door te beleggen in waterstof aandelen kun je als belegger van deze ontwikkeling profiteren.
Inhoud
Waarom investeren in waterstof aandelen?
De komende jaren worden fossiele brandstoffen vervangen door schonere vormen van energie. Met elkaar gaan we bijvoorbeeld steeds meer elektrisch rijden. Voor de luchtvaart, scheepvaart en de industriële sector is elektriciteit als brandstof geen oplossing. Waterstof is hiervoor een goed alternatief. Waterstof wordt gezien als een veelbelovend alternatief voor fossiele brandstoffen om verschillende redenen:
- Schone energiebron: Bij de verbranding van waterstof komt alleen water als bijproduct vrij. Dit betekent dat het geen schadelijke uitstoot van broeikasgassen zoals koolstofdioxide veroorzaakt. Dit maakt waterstof een schone energiebron die kan helpen bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het tegengaan van klimaatverandering.
- Eindeloze bron van energie: Waterstof kan worden geproduceerd uit verschillende bronnen, waaronder water, biomassa en duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Hierdoor kan waterstof als energiebron dienen zonder dat het afhankelijk is van eindige fossiele brandstoffen, wat de energievoorziening op lange termijn duurzaam maakt.
- Hoge energiedichtheid: Waterstof heeft een hoge energiedichtheid, wat betekent dat het een grote hoeveelheid energie kan opslaan in verhouding tot het gewicht. Dit maakt waterstof een aantrekkelijke energiedrager voor toepassingen waarbij draagbaarheid en efficiëntie belangrijk zijn, zoals brandstofcellen voor voertuigen. Vandaar dat waterstof ook als belangrijk alternatief wordt gezien voor de industrie.
- Brede toepassingsmogelijkheden: Waterstof kan worden gebruikt in verschillende sectoren, waaronder transport, industrie, elektriciteitsopwekking en verwarming. Het kan dienen als brandstof voor voertuigen, grondstoffen voor industriële processen, en als opslagmedium voor hernieuwbare energie. Deze veelzijdigheid maakt waterstof een aantrekkelijke optie voor het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in verschillende sectoren.
- Technologische vooruitgang: Er worden voortdurend nieuwe technologieën ontwikkeld om de productie, opslag, distributie en gebruik van waterstof efficiënter en kosteneffectiever te maken. Deze technologische vooruitgang kan de concurrentiepositie van waterstof als alternatieve energiebron versterken en de kosten verder verlagen.
Welke waterstof aandelen zijn er?
Momenteel zijn er maar weinig bedrijven die echt zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van waterstof. En ook de toepassing van waterstof is nog schaars. De komende jaren zal er dan ook nog genoeg geïnvesteerd gaan worden in de ontwikkeling van waterstof. De onderstaande bedrijven hebben alvast een voorsprong.
Air Liquide
Het Franse Air Liquide is marktleider in de productie van gassen die vooral aan de industriële en medische sector worden geleverd. Het bedrijf heeft de laatste jaren volop geïnvesteerd in de opkomende markt voor waterstof. In 2014 opende Air Liquide een eerste waterstofstation in Rhoon en in 2016 in Zaventem. 3
Ballard Power
Ballard Power is een Canadees bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwikkelen en fabriceren van brandstofcelproducten. Het bedrijf produceert brandstofcellen voor de industrie en grote gemotoriseerde voertuigen zoals bussen, trams, vrachtwagens en schepen. Op 29 oktober 2020 kondigde Ballard een samenwerking aan met Audi. 4
Nel Hydrogen
Nel Hydrogen is actief op het gebied van groene waterstofproductie en de daarbij benodigde brandstofsystemen. Het Noorse bedrijf is voorloper als het gaat om waterstof als brandstof en heeft productiefaciliteiten en tankstations in Noorwegen, Denemarken en de Verenigde Staten. Het doel van Nel is om in 2025 te komen tot een prijs van $1,5 dollar voor een kilogram groene waterstof. Dit houd in dat waterstof competitief wordt met andere meer vervuilende brandstoffen. 5
Powercell Sweden
Ook het Scandinavische Powercell behoort tot de lijst van waterstofbedrijven. Powercell is een afsplitsing van het Zweedse Volvo en werkt samen met Nel Hydrogen aan waterstofaandrijvingen voor vracht- en passagiersschepen.
Plug Power
De meeste bekende waterstofproducent van dit moment is vast en zeker Plug Power. Het Amerikaanse bedrijf is gespecialiseerd in de productie van waterstof- en brandstofcelsystemen die conventionele batterijen moeten vervangen. Deze brandstofcelsystemen komen voor in apparatuur en voertuigen die worden aangedreven door elektriciteit.
Waterstof aandelen: Shell doet ook mee
In een eerder uitgebrachte strategie update van Shell nam waterstof een duidelijke positie in. Shell is er van overtuigd dat (groene) waterstof een sleutelrol gaat spelen bij het slagen van de Nederlandse energietransitie. Waterstof en brandstofceltechnologie gaan een belangrijke rol spelen in de overgang naar een schoner energiesysteem.
Samen met partners bouwt Shell een waterstofhub in de Rotterdamse haven. Doormiddel van een windpark op de Noordzee – windpark Hollandse Kust (noord) – en een waterstoffabriek wil Shell op de Tweede Maasvlakte duurzaam waterstof gaan produceren. De bouw van het windpark en de waterstoffabriek moet in 2023 voltooid zijn1. Daarnaast is Shell betrokken bij het NortH2-project2.
Waterstof aandelen in een waterstof ETF
Wil je in plaats van beleggen in individuele waterstof aandelen liever gespreid beleggen in een waterstof ETF? Er zijn op dit moment verschillende waterstof ETF’s beschikbaar, waaronder de VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF en de L&G Hydrogen Economy ETF. Beide ETF’s hebben veel overeenkomsten, maar er zijn ook grote verschillen. Beleggen in een ETF is een goede manier om vele waterstof aandelen toe te voegen aan je beleggingsportefeuille.
Beleggen in een waterstof ETF – VanEck of L&G? →
VanEck Vectors Hydrogen Economy
Product: | VanEck Vectors Hydrogen Economy UCITS ETF |
Ticker, ISIN: | HDR0 (Deutsche Börse), IE00BMDH1538 |
Kosten: | 0,55% |
Doel: | Het fonds streeft er naar het de rendementen van de MVIS® Global Hydrogen Economy Index zo nauwkeurig mogelijk te repliceren. De index bestaat voornamelijk uit bedrijven die ten minste 50% (25% voor bestaande indexcomponenten) van hun omzet halen uit waterstofprojecten of uit projecten die het potentieel hebben dit op termijn te bereiken. |
L&G Hydrogen Economy
Product: | L&G Hydrogen Economy UCITS ETF |
Ticker, ISIN: | HTMW (Xetra, Deutsche Börse), IE00BMYDM794 |
Kosten: | 0,49% |
Doel: | Het fonds streeft er naar het de rendementen van de Solactive Hydrogen Economy Index zo nauwkeurig mogelijk te repliceren en het groeipotentieel van waterstof in innovatie en technologie optimaal te benutten. Het fonds selecteert daarvoor bedrijven in de volledige waterstofketen. |
Bronnen:
[1] Shell – Wind als energiebron voor groene waterstoffabriek in Rotterdam
[2] Shell – Grootste groene waterstofproject van Europa start in Groningen
[3] Air Liquide – Elektrisch rijden op waterstof in Nederland
[4] Ballard Power – Ballard and AUDI Sign Definitive Agreements
[5] Nel Hydrogen – Launches 1.5 USD/kg target for green renewable hydrogen
0 Comments