CATEGORIE

Oorlogstijd: Beleggen in Rusland en Oekraïne

De inval van Rusland in Oekraïne zorgt voor veel volatiliteit op de beurs. In het verleden is gebleken dat de invloed van oorlog op de financiële markten vaak beperkt is. Is beleggen in Rusland nog een optie nu er oorlog is? Koersen dalen in aanloop van het conflict, om vervolgens weer te herstellen. Dit wil niet zeggen dat beursbewegingen of het sentiment op korte termijn snel en fors kan veranderen. Dit zie ik ook in mijn eigen portefeuille. Er zijn zeker diverse factoren om de komende tijd rekening mee te houden.

Beleggen in Rusland

Olie en gas

Rusland is een grote producent van olie en gas. Door het conflict gaat de prijs van olie en gas door het dak. Ongeveer 40% van het benodigde aardgas in Europa wordt geïmporteerd uit Rusland en via verschillende pijpleidingen aangevoerd. Vooralsnog heeft Rustland laten weten, ondanks alle sancties, de gaskraan open te houden. Toch zal het conflict van grote invloed zijn op de prijs (en beleggingen) van olie en gas. Op korte termijn, maar mogelijk ook voor de lange termijn. De goedkeuring van de nieuwe pijpleiding Nord Stream 2 is door Duitsland reeds van de baan geschoven.

Andere grondstoffen

Ook andere grondstoffen worden getroffen. Zo is Oekraïne een grote producent van meststoffen. Deze productie ligt stil en door de hoge gasprijs is produceren in Europa ook niet rendabel. Dit samen zorgt ook hier voor hoge meststofprijzen. En dit is weer van grote invloed op de landbouw. En ook andere grondstoffen zoals metaal en tarwe worden getroffen.

Inflatie

Het conflict is van grote invloed op de prijzen van vele grondstoffen. Deze prijzen waren door de aantrekkende economie en tekorten na aanleiding van de coronacrisis al historisch hoog. Een militair conflict in een regio waar veel belangrijke grondstoffen vandaan komen is niet wat de wereldeconomie nodig heeft. Men maakt zich dan ook grote zorgen dat de inflatie hierdoor langdurig zal aanhouden. Een scenario waarbij de Centrale Banken (nog harder) moeten ingrijpen.

Rising consumer prices

Sancties voor Rusland

De diverse internationale sancties tegen Rusland zijn van grote invloed op bepaalde sectoren. Deze worden hard getroffen. Door het uitsluiten van vele Russische banken van het betalingssysteem SWIFT worden internationale transacties van en naar Rusland nagenoeg onmogelijk. Wanneer Rusland in zijn geheel van SWIFT wordt uitgesloten zullen internationale betalingen van en naar Rusland over de volle breedte niet meer mogelijk zijn. Om die reden is besloten (nog) niet alle banken uit te sluiten, zodat het leveren en betalen voor gas en olie nog mogelijk blijft.

Lees meer: Impact Swiftsancties onduidelijk: ‘Afwachten of olie- en gas in gevaar komen’

Ook de luchtvaart wordt getroffen. Zo is het Europese luchtruim gesloten voor Russische vliegtuigen. Andere internationale maatschappijen schrappen vluchten van en naar Rusland.

Lees meer: Sluiting luchtruim: ‘Russische economie wordt langzaam afgeknepen’

Besmettingsgevaar

Niet alleen Russische banken worden door de internationale sancties getroffen, ook Europese bedrijven zijn de klos. Zo heeft ING voor €4,7 miljard euro aan Russische leningen open staan en ook andere financiële instellingen zijn direct of indirect financieel verbonden (exposure) aan Rusland. De kans dat deze bedrijven verliezen moeten incasseren is dan ook groot en vormen een reëel risico. Sommige bedrijven steken de hand in eigen boezem en vertrekken vrijwillig uit Rustland, zoals Shell en BP.

Lees meer: Roebel in duikvlucht, en drie Russische banken in Europa op omvallen

Beleggen in Rusland ETF

Voor de echte waaghals of contraire belegger biedt het conflict ook kansen. Vele Russische bedrijven storten naar beneden door alle internationale sancties. Het uitsluiten van Rusland van het internationale betalingsverkeer is van grote invloed op de koersen van vele Russische bedrijven. Zo daalde Gazprom met maar liefst -50% en ook de gespreide ETF’s krijgen klappen. Voor sommige beleggers is beleggen in Rusland nu het juiste moment. Een zeer hoog risico, waarbij een eventueel zeer hoog potentieel loert. Gokje of speculatieve belegging?

Lyxor MSCI Russia UCITS ETF

Deze ETF maakt deel uit van de kernselectie van DEGIRO.

Product:Lyxor MSCI Russia UCITS ETF
Ticker, ISIN:RUS (Euronext Paris), LU1923627092
Kosten:0,65%
Doel:Het fonds streeft ernaar het rendement te volgen van een index, de MSCI Russia IMI Select GDR Net Total Return USD Index

iShares MSCI Russia ADR/GDR UCITS ETF

Product:iShares MSCI Russia ADR/GDR UCITS ETF
Ticker, ISIN:CSRU (Amsterdam), IE00B5V87390
Kosten:0,65%
Doel:Het fonds streeft ernaar het rendement te volgen van een index die bestaat uit ADR’s en GDR’s die ondernemingen uit Rusland vertegenwoordigen

Reacties

GERELATEERDE ARTIKELEN

Pin It on Pinterest