CATEGORIE

VWRL vs VWCE: wat zijn de verschillen?

De Vanguard All-World ETF (afgekort: VWRL) is een van de meeste populaire ETF’s. En dat is niet zomaar: de ETF bestaat uit een samenstelling van grote en middelgrote ondernemingen in alle landen van de wereld. Beleg je in VWRL, dan beleg je dus direct enorm gespreid. De All World ETF heeft echter nog een wat onbekende broer: VWCE. In dit artikel de belangrijkste overeenkomsten en verschillen op een rij: VWRL vs VWCE.

Ticker:VWRLVWCE
Naam:Vanguard All-World ETF
(Distributing)
Vanguard All-World ETF
(Accumulating)
ISIN:IE00B3RBWM25IE00BK5BQT80
Beurs:Euronext AmsterdamXetra, Deutsche Börse
Kernselectie*:JaJa
VWRL vs VWCE

* De kernselectie van DEGIRO is een selectie van ETF’s welke eens per maand tegen lage kosten aangeschaft kunnen worden. Check altijd of dit nog actueel is. Meer weten: lees dan het artikel over DEGIRO kernselectie.

Overeenkomsten VWRL vs VWCE

Samenstelling

VWRL en VWCE zijn ETF’s die beide worden aangeboden door Vanguard. Dit is een grote ETF aanbieder. De samenstelling van VWRL en VWCE is identiek, hierin is geen enkel verschil. Het maakt dus niet uit of je VWRL of VWCE koopt: je bent direct een stukje eigenaar van vele duizenden bedrijven over de gehele wereld; 3665 om precies te zijn. Hieronder de samenstelling in april 2024.

Meer dan 62% van het fonds bevat bedrijven uit Noord-Amerika. De technologiesector is met meer dan 26% in het fonds het grootst aanwezig, gevolgd door de financiële sector (14,5%) en bedrijven uit de consumentengoederenindustrie (13,8%). Top 5 posities zijn Microsoft (4,18%), Apple (3,3%), NVIDIA (2,87%), Amazon (2,17%) en Meta (1,43%).

Characteristics vwrl vs vwce op 25-04-2024

Kosten

De kosten van VWRL vs VWCE zijn hetzelfde. Je betaalt voor beide ETF’s 0,22% aan kosten.

Verschillen VWRL vs VWCE

Uitbetaling van dividend

Het grote verschil tussen VWRL en VWCE is de vorm waarin het dividend wordt uitgekeerd. Bij VWRL wordt het dividend daadwerkelijk in cash naar je overgemaakt: je ontvangt het dividend op je rekening. Dit noemen we een distribuerende ETF. Bij VWCE wordt dit dividend niet aan je uitgekeerd, maar direct door het fonds herbelegt, ook wel een accumulerende ETF genoemd.

Dividendbelasting

Door het verschil in uitbetaling van het dividend, is er ook een verschil in dividendbelasting. Dit is vooral afhankelijk in welk land je woont. Voor Nederlandse beleggers is er geen verschil. Nederland heeft een belastingverdrag met Ierland waardoor er over het te ontvangen dividend geen dividendbelasting betaald hoeft te worden. Voor Belgische beleggers is er wel een verschil: zij betalen 15% dividendbelasting over het te ontvangen dividend. In dat geval is het voordeliger om te kiezen voor VWCE in plaats van VWRL.

Rendement

Doordat VWCE direct het dividend voor je herbelegt en je dit bij VWRL zelf moet doen, is er op lange termijn een verschil in rendement mogelijk. In de tijd dat je het dividend van VWRL nog niet hebt herbelegd, kan dit namelijk niet renderen. Nu zal het verschil – ook op lange termijn – nagenoeg niet merkbaar zijn, desalniettemin is dit wel aanwezig.

Koers VWRL vs VWCE

Koers vwrl vs vwce op 25-04-2024

Zoals je kunt zien is er niet heel veel verschil in koers en rendement. Beide ETF’s lopen nagenoeg in dezelfde lijn. Het verschil in koers en rendement kan op lange termijn wel zichtbaar worden, maar dan nog is dit nagenoeg nihil te noemen.

VWRL en VWCE bij DEGIRO

Kernselectie bij DEGIRO

Beide ETF’s maken deel uit van de kernselectie van DEGIRO. Je kunt deze dus eens per maand zonder commissiekosten aanschaffen. De VWRL ETF wordt aangeboden op de Euronext in Amsterdam, de VWCE ETF op de Xetra beurs in Duitsland. Voor beide beurzen betaal je bij DEGIRO wél eens per jaar aansluitkosten.

Aansluitkosten DEGIRO

Zoals gezegd worden de fondsen niet op dezelfde beurs aangeboden. Heb je al diverse aandelen gekocht op de Euronext-beurs in Amsterdam en wil je VWCE toevoegen aan je portefeuille, dan betaal je voor de aanschaf en het aanhouden eenmalig per jaar ook aansluitkosten voor de Xetra-beurs. Omgekeerd is ook van toepassing indien je kiest voor het toevoegen van VWRL en je al diverse aandelen op de Xetra beurs hebt gekocht. De jaarlijkse aansluitkosten kunnen dus eventueel van invloed zijn op je keuze voor VWRL vs. VWCE.

VWRL of VWCE kopen?

Dit is natuurlijk een keuze die je helemaal zelf bepaalt. De keuze kan afhangen van het land, de transactie- of aansluitkosten en of je het dividend automatisch wil laten herbeleggen of liever zelf herbelegt. In dat laatste geval kies je voor VWRL. De verschillen tussen VWRL en VWCE zijn, zoals je hebt kunnen lezen, erg klein en de keuze is geheel persoonlijk. Belgen doen er goed aan te kiezen voor VWCE om onnodige dividendbelasting te voorkomen.

Reacties

GERELATEERDE ARTIKELEN

Pin It on Pinterest