CATEGORIE

Beginnen met beleggen in 2024

Nu het nieuwe jaar is begonnen vragen veel mensen zich af of ze moeten beginnen met beleggen in 2024. Moeten is natuurlijk een groot woord, verstandig is het wel. De voortdurende economische groei wereldwijd bied aantrekkelijke kansen voor beleggers. Sectoren zoals technologie en (duurzame) energie zijn de komende jaren veelbelovend en zorgen voor vele nieuwe economische ontwikkelingen. Ontwikkelingen waar je als belegger van kunt profiteren, veel meer dan met sparen.

Waarom beginnen met beleggen in 2024?

Als belegger kun je profiteren van de technologische vooruitgang en innovaties. Door geld te investeren in bijvoorbeeld aandelen, profiteer je mee van de groei van de economie. Historisch gezien is het rendement van beleggingen in de algehele markt (een index) ongeveer 5% tot 7% per jaar. Dit levert al snel meer op dan sparen. Daar staat tegenover dat je met beleggen wel iets meer risico loopt. Het uiteindelijke rendement van je beleggingen is altijd onzeker. Hoe langer je kunt beleggen hoe meer kans dat goede tijden de slechte tijden goedmaken. Hoog tijd dus om te gaan beleggen!

Beginnen met beleggen in 2024

Hoe kan ik beginnen met beleggen in 2024?

Een goede vraag! Goed beleggen is namelijk iets anders dan gokken. Wil je gaan beginnen met beleggen in 2024, dan is goed om alvast wat basisbeginselen door te nemen. Enkele belangrijke basisbeginselen zijn:

  • Beleg voor de lange termijn
  • Rendement en risico gaan bij beleggen hand in hand
  • Breng voldoende spreiding aan om het risico te beperken

Heb je de basisbeginselen onder de knie, maak dan een beleggingsplan. In dit beleggingsplan geef je antwoord op een aantal belangrijke vragen. Zo bepaal je onder andere je doel en de horizon. Je bepaalt je strategie, het risicoprofiel en stelt vooraf je aanpak vast. Daarnaast denk je na over de wijze van evalueren en reflecteren, zodat je kunt leren van je eventuele fouten. Want één ding is zeker: iedere beginnen de belegger maakt fouten.

Een goed beleggingsplan opstellen in 5 stappen →
5 belangrijke tips om te beginnen met beleggen →
6 veel gemaakte fouten door beginners →

Veel gestelde vragen

Kan ik beleggen met weinig geld?

Beginnen met beleggen kan ook met weinig geld. Sterker nog, hoe eerder je begint, hoe beter. Door vroeg te beginnen met beleggen profiteer je optimaal van het rente-op-rente effect. Dit is de groei van het vermogen over tijd. Wanneer je met €5.000 gaat beginnen met beleggen in 2024 en dit 10 jaar laat staan met een rendement van 5% per jaar, dan groeit dit uit tot €8.144. Iedere maand €200 investeren loont over een lange periode uiteraard ook.

Rente op rente effect

Is er een stappenplan om te beginnen met beleggen?

Ieder begin is lastig. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk en volg een stappenplan. Lees in het 5 stappenplan voor het beginnen met beleggen hoe je gemakkelijk zelf kunt beginnen.

Waar kan ik in beleggen?

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er tegenwoordig in beleggen. Er zijn de laatste jaren vele nieuwe financiële producten op de markt gekomen waarin je kunt beleggen. Als beginner is het echter aan te raden te beginnen met beleggen in een ETF, een Exchange Traded Fund. Door te beleggen in een ETF breng je gemakkelijk spreiding aan, wat het risico van beleggen verminderd.

Reacties

GERELATEERDE ARTIKELEN

Pin It on Pinterest