CATEGORIE

5 vragen over dividend beleggen

Wanneer je gaat beleggen, dan zijn er verschillende strategieën die je kunt volgen. Een van deze beleggingsstrategieën is dividend beleggen. Bij deze strategie beleg je een groot gedeelte van je portefeuille in bijvoorbeeld aandelen of ETF’s met een (hoog) dividendrendement. Dividend kan een vorm zijn van passief inkomen en is daarom erg populair. Waar moet je op letten bij dividend beleggen?

Dividend beleggen

Wat is dividend beleggen?

Allereerst antwoord op de vraag: wat is dividend? Dividend is een winstuitkering aan aandeelhouders. Sommige bedrijven kiezen ervoor om aandeelhouders te belonen voor hun loyaliteit en keren daarom een deel van de (netto)winst uit aan de aandeelhouders. Deze winstuitkering noemen we dividend. Bij dividend beleggen investeer je geld in aandelen met een (hoog) dividendrendement.

Dividend uitkeren, hoe werkt dat?

Wanneer een bedrijf dividend uitkeert, dan vindt dit minimaal één keer per jaar plaats. Dividend kan per jaar (jaardividend), per halfjaar (halfjaardividend) of per kwartaal (kwartaaldividend) worden uitgekeerd. Het is belangrijk om te weten dat het uitkeren van dividend voor een bedrijf geen verplichting is. Het bedrijf moet natuurlijk wel voldoende winst maken om dividend te kunnen uitkeren. Een bedrijf kan het dividend verlagen of opschorten als de financiën dat niet meer toelaten.

Hoe kan ik dividend berekenen?

Dividend is leuk, maar niet alles. Een euro dividend weegt niet op tegen een paar tientjes koersverlies. Besluit je om te te dividend beleggen dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal ratio’s. Aan de hand van deze ratio’s kun je berekenen of de financiën van het bedrijf gezond genoeg zijn om het dividend te kunnen uitkeren. Goede indicaties zijn onder andere het dividendrendement (dividend yield), de dividendgroei (dividend growth) en de uitbetalingsratio (payout ratio).

Wat is de ex dividend date?

Een bedrijf dat winst in de vorm van dividend uitkeert noteert op een bepaalde datum ex dividend. Dit is een belangrijke datum: uiterlijk één dag voordat het aandeel ex dividend noteert moet het aandeel in het bezit zijn om aanspraak te maken op het dividend. Noteert het aandeel bijvoorbeeld ex dividend op 17 februari, dan moet je het aandeel uiterlijk op 16 februari voor het slot van de beurs in bezit hebben.

Het uitkeren van dividend wordt automatisch geregeld door je bank of broker. De betaalbaarstelling van dividend volgt over het algemeen enkele dagen of weken later en wordt aangegeven met een dividendregel in je portefeuille.

Wat zijn de beste dividend aandelen?

Dat wil natuurlijk ieder belegger weten. Helaas is het antwoord op deze vraag niet zo simpel te beantwoorden. Wat voor jou de beste dividend aandelen zijn, zijn voor een andere misschien wat minder geschikt. Dit ligt onder andere aan je beleggershorizon.

Hoe jonger je bent, hoe langer je hebt om van het dividendrendement te profiteren. Een dividend aandeel met een laag dividendrendement kan in de loop van de jaren prima renderen. Je kunt dit laten groeien want hebt het dividend niet direct nodig. Wil je het dividend gebruiken om volgend jaar eerder met pensioen te gaan, dan is een aandeel met een hoog

dividendrendement misschien beter geschikt. Je moet er tenslotte op korte termijn van leven.

Dividend aandelen AEX

Bedrijven die dividend uitkeren zijn vaak grote gevestigde namen. Enkele dividend aandelen uit de AEX zijn onder andere: Ahold, ING Groep, KPN, NN Group, Randstad, Shell en Unilever.

Reacties

GERELATEERDE ARTIKELEN

Pin It on Pinterest