CATEGORIE

Beleggen in Europa: iShares STOXX

In een gespreide portefeuille mag Europa natuurlijk niet ontbreken. Gespreid beleggen in Europa is erg gemakkelijk met de iShares STOXX ETF’s. Hierdoor beleg je direct goed gespreid in de vele Europese bedrijven. Je spreid daarmee ook het risico.

Waarom beleggen in Europa?

Naast Amerika en China, speelt ook Europa een grote rol in de wereldeconomie. Sinds de invoering van de euro in 1999 vormen de landen in de eurozone een belangrijke schakel in de Europese economie. Nog steeds zijn Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de 3 grootste economieën van Europa. De verhoudingen met het Verenigd Koninkrijk staan wat de Europese Unie betreft sinds de Brexit op scherp. Europa is en blijft het continent van vooruitgang en innovatie.

Beleggen in Europa met een ETF

Beleggen in Europa kan met aandelen van individuele bedrijven. Helaas betaal je vaak hoge transactiekosten op de verschillende Europese beurzen. Met een Europa ETF beleg je direct gespreid in vele Europese bedrijven. iShares heeft een aantal ETF’s die zijn gebaseerd op de STOXX, de index met de grootste bedrijven van Europa. De drie onderstaande ETF’s maken tevens deel uit van de kernselectie van DEGIRO. Hierdoor kun je deze eenmaal per maand gratis aanschaffen.

iShares STOXX Europe 600

Product:iShares STOXX Europe 600
Ticker, ISIN:EXSA (Deutsche Boerse Xetra), DE0002635307
Kosten:0,20%
Doel:Het fonds streeft ernaar het rendement te volgen van een index die bestaat uit de 600 grootste ondernemingen uit Europese ontwikkelde landen.

iShares STOXX Europe 50

Product:iShares STOXX Europe 50
Ticker, ISIN:EUNA (Euronext Amsterdam), IE0008470928
Kosten:0,35%
Doel:Het fonds streeft ernaar het rendement te volgen van een index die bestaat uit de 50 grootste ondernemingen uit Europese ontwikkelde landen.

iShares STOXX Europe Select Dividend 30

Deze ETF bestaat uit 30 Europese bedrijven die een bovengemiddeld dividendrendement bieden.

Product:iShares STOXX Europe Select Dividend 30
Ticker, ISIN:EXSH (Deutsche Boerse Xetra), DE0002635299
Kosten:0,31%
Doel:Het fonds streeft ernaar het rendement te volgen van een index die bestaat uit 30 aandelen van ondernemingen in Europese landen die een bovengemiddeld dividendrendement bieden.

Wat zijn de verschillen?

De grootste verschillen tussen de STOXX 600, 50 en Dividend 30 zitten in de vorm van samenstelling. Zo volgt de ETF respectievelijk de 600 of 50 grootste Europese bedrijven, of in het geval van de Dividend 30, Europese bedrijven die een bovengemiddeld dividend rendement bieden. Bovendien zorgt het verschil in samenstelling ook voor grote sector en geografische verschillen. Dit is te zien in onderstaand overzicht met als peildatum 28 september 2021. Tip: klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Verschillen peildatum 28 september 2021

Rendement

De rendementen van de verschillende ETF’s verschillen niet veel van elkaar. In stabiele, rustige beursperiodes zijn er nagenoeg geen verschillen, te zien in 2019. In periodes waarin de beurs volatiel is, bijvoorbeeld zoals afgelopen corona-jaar 2020, valt op dat de Dividend 30 ETF ook volatieler is.

Rendement peildatum 28 september 2021

Reacties

GERELATEERDE ARTIKELEN

Pin It on Pinterest