Beleggen in crypto is enorm populair. De afgelopen jaren zijn er vele honderden nieuwe digitale crypto currency bijgekomen. De volatiele koersen van crypto zijn een belangrijke factor om als belegger rekening mee te houden. De cryptomarkt is erg risicovol en (tot op heden) nog ongereguleerd. In dit artikel zoomen we in op een aantal belangrijke aspecten van de crypto market.
Inhoud
De verschillende crypto valuta
Inmiddels zijn er vele honderden crypto valuta op de markt. De marketcap varieert daarbij sterk. Hoe hoger de marketcap, hoe populairder de currency. Hieronder zie je de meest populaire crypto van dit moment.
Bitcoin en Ethereum
De bekendste crypto zijn Bitcoin en Ethereum. Verreweg de meeste beleggers beleggen dan ook in een van deze twee crypto valuta. De koersen van Bitcoin en Ethereum zijn, in tegenstelling tot vele andere crypto, dan ook het meest stabiel te noemen. Wat dit precies inhoud, daar komen we verderop op terug.
Het afgelopen jaar hebben een aantal grote vermogensbeheerders zoals ProShares, VanEck en WisdomTree, nieuwe financiële producten voor het beleggen in Bitcoin (en Ethereum) uitgebracht. Inmiddels zijn er ook een aantal ETF’s beschikbaar. De verwachting is dan ook dat de koersen en volatiliteit (en daarmee ook het risico) van deze beide crypto de komende jaren verder stabiliseert.
Wil je meer weten over de verschillende ETF’s voor Bitcoin en Etherium? Lees dan het artikel Beleggen in crypto: een hype of blijvertje? of het artikel over de Bitcoin ETF van ProShares (BITO).
Binance Coin
Binance Coin is de crypto valuta die is uitgebracht door een van de grootste (en gelijknamige) crypto exchanges van de wereld. Crypto exchanges zijn nodig om te handelen in de verschillende crypto. Binance groeide in korte tijd uit tot een van de grootste crypto exchanges ter wereld en bracht dus ook een eigen gelijknamige currency uit, de Binance Coin.
Tether
Tether is een crypto currency die is gekoppeld aan de dollar. Voor iedere digitale coin die wordt uitgegeven, staat een dollar op de rekening van Tether LTD. Hierdoor is de koers van deze crypto currency veel minder volatiel, althans dat is de gedachte. Tether is dan ook een stablecoin. De dollarrekening is echter niet transparant in te zien. De vraag is dan ook of er daadwerkelijk voor iedere coin een dollar wordt aangehouden en of Tether inderdaad zo betrouwbaar is.
Meme coins
Naast bovengenoemde crypto zijn er ook nog populaire meme coins. Dit zijn coins die veelal oorspronkelijk zijn bedoeld en gestart als grap. Bekende meme coins zijn onder andere Dogecoin, SHIBA en Dogelon.
Waarom is de marketcap van crypto belangrijk?
De marketcap – in het Nederlands marktkapitalisatie – en de koersen van de verschillende crypto zijn sterk afhankelijk van elkaar. De marketcap is het totaal aan belegd vermogen in de currency en wordt berekend door de huidige koers te vermenigvuldigen met het totale aanbod van de currency. Hoe hoger de marketcap van de currency, hoe lastiger het is om de koers van de crypto te beïnvloeden. De volatiliteit neemt hierdoor ook af.
Crypto currency | Marketcap |
---|---|
Bitcoin | $1.166.269.820.702 |
Ethereum | $532.166.628.715 |
Binance Coin | $90.726.601.215 |
Tether | $71.108.791.339 |
Dogecoin | $34.975.474.711 |
Koersen van crypto
Zoals je hebt kunnen lezen is de marketcap – het totaal aan belegd vermogen in de currency – sterk van invloed op de koers en volatiliteit van de crypto. De koersen van crypto zijn, ten opzichte van andere financiële producten zoals bijvoorbeeld aandelen, sowieso erg volatiel. Koersschommelingen van enkele tot tientallen procenten op een dag zijn bij crypto meer regel dan uitzondering. Juist daarom zijn crypto zo enorm populair.
Help! Crypto is crashing
Van snelle koersschommelingen kun je als belegger enorm profiteren. De meeste beleggers hopen door aankoop van crypto valuta op korte termijn snel winst te behalen. Koop je laag en verkoop je hoog, dan ben je spekkoper. De top is echter moeilijk te voorspellen, voor je het weet koop je hoog en ben je genoodzaakt laag te verkopen met een (enorm) verlies. Een crash, dat is een koersdaling van minimaal 10%, 20% of 30%, komt veelvuldig voor. Ben je bewust van deze risico’s als je in crypto valuta gaat beleggen.
Op de crypto markt is geen financieel toezicht of wettelijke bescherming. De koersen van crypto kunnen snel stijgen en dalen. Ook kan er sprake zijn van koersmanipulatie (Pump & Dump).
Crypto, Reddit en Pump & Dump
De crypto market wordt gedomineerd door speculanten. Koersen kunnen snel stijgen of dalen. Een negatief nieuwsbericht kan er zomaar voor zorgen dat de koers direct enkele procenten naar beneden duikt. Social Media berichten van influencers zijn ook van grote invloed op de koersen van crypto. Leg de tweets van Elon Musk maar eens naast de koersgrafiek van Bitcoin. Bizar!
Koersmanipulatie komt binnen de crypto market dus veelvuldig voor. Als belegger moet je dan ook oppassen voor het fenomeen Pump & Dump. Op forums zoals Reddit worden regelmatig afspraken gemaakt tussen grote groepen (particuliere) beleggers. Als deze beleggers vervolgens massaal dezelfde crypto kopen, dan schiet de koers van deze crypto door meer vraag dan aanbod omhoog. Natuurlijk super als je er vanaf het begin direct bij bent, maar zuur als in de hype later (net voor) de top koopt.
De hype rondom crypto valuta wordt vaak benut om gemakkelijk en snel rijk te worden. Dat werkt zo: je brengt een eigen currency – of gebruikt al een reeds bestaande – en probeert deze (via bijvoorbeeld social media) aan zoveel mogelijk volgers te verkopen (Pump). De prijs loopt door de vraag in korte tijd op. Vervolgens verkoop je zelf op een top (Dump) en het geld is binnen. Dat vele volgers vervolgens hierdoor met een verlies eindigen, dat maakt natuurlijk niet uit. Jij bent lekker binnen! Pas hier dus mee op!
Welke crypto exchanges zijn er?
Beleggen in crypto valuta kan op verschillende crypto exchanges. Dit is een broker die is gespecialiseerd in het bewaren van crypto. Hiervoor open je een digitale portemonnee – een Wallet – waarin je de aangeschafte digitale munten bewaard. Welke crypto er op de exchanges worden aangeboden, dat verschilt per aanbieder.
Binance
Binance is momenteel de grootste crypto exchange ter wereld. Dagelijks wisselen er miljarden crypto via Binance van eigenaar. Een account aanmaken bij Binance is ook voor Europeanen mogelijk.
Coinbase
Ook Coinbase is niet meer weg te denken binnen de cryptowereld. Coinbase is een directe concurrent van Binance. Coinbase kreeg veel naamsbekendheid doordat de exchange als eerste een beursnotering verkreeg aan de Amerikaanse Nasdaq. Naast investeren in crypto, kun je ook in het bedrijf zelf investeren door het aandeel aan te schaffen. Ticker hiervoor is COIN, heel toepasselijk.
Crypto brokers in Nederland
Ook in Nederland zijn crypto exchanges actief, onder andere Bitvavo en Coinmerce. Bitvavo is een voordelige crypto broker waar ook verreweg de meest bekende crypto currency beschikbaar zijn. En ook Coinmerce is een Europees crypto currency platform.
Voordeel van de Nederlandse brokers ten opzichte van Binance en Coinbase zijn dat beide brokers voldoen aan alle Nederlandse- en Europese wetgeving en ook geregistreerd staan bij De Nederlandsche Bank (DNB).
Welke crypto moet je kopen?
Dan de belangrijke vraag: welke crypto moet ik kopen? Het antwoord op deze vraag is voor iedereen persoonlijk. Welke crypto je moet kopen is afhankelijk van de hoeveelheid risico die je bereid bent te nemen. Geloofd je in de (lange termijn) toekomst van digitale valuta of wil je vooral op de korte termijn zoveel mogelijk rendement halen?
Je kunt bijvoorbeeld kiezen om te beleggen in crypto currency met een lage marketcap. Deze veelal opkomende currency zijn makkelijker te beïnvloeden door grote investeerders. Stapt een grote investeerder in, dan zal dit vaak zorgen voor een sterke koersbeweging. Het rendement kan zich snel positief (of negatief) ontwikkelen.
Beleg je liever voor de lange termijn omdat je ervan overtuigd bent dat crypto valuta het nieuwe betaalmiddel van de toekomst is? Dan kun je beter beleggen in de bekendere currency als Bitcoin of Ethereum.
Er bestaan meer dan 1500 verschillende crypto. Meer dan 99% van alle crypto zullen de tijd niet overleven. Verdiep je in de betreffende currency voordat je er besluit in te beleggen!
Beleggen in een crypto ETF
Kun je niet kiezen of wil je geen extra account aanmaken bij een van de crypto exchanges, dan kun je ook besluiten te beleggen in een crypto ETF. Het doel van de ETF is vaak simpel: het rendement van de crypto currency volgen. Je kunt de ETF aanschaffen bij je reguliere broker. Een nadeel: veel aanbod in crypto ETF’s is er nog niet. Hieronder een aantal ETF’s die al wel beschikbaar zijn:
Ticker | Crypto ETF | Kosten | ISIN |
---|---|---|---|
VBTC | VanEck Vectors Bitcoin ETN | 1,00% | DE000A28M8D0 |
VETH | VanEck Vectors Ethereum ETN | 1,00% | DE000A3GPSP7 |
BITO | ProShares Bitcoin Strategy ETF | 0,95% | US74347G4405 |
Beleggen in crypto ETF bij DEGIRO
Veel (Nederlandse) beleggers hebben een beleggingsrekening bij DEGIRO. Zowel de Bitcoin ETN als de Ethereum ETN van VanEck zijn beide bij DEGIRO aan te schaffen. Beide worden aangeboden op de Deutsche Boerse (Xetra). Helaas maken de ETN’s niet deel uit van de kernselectie, je betaald bij aanschaf en verkoop dus wel transactiekosten. Toch is het een goede en gemakkelijke manier om Bitcoin of Ethereum toe te voegen aan je beleggingsportefeuille.
De Bitcoin Strategy ETF van ProShares is helaas (nog) niet beschikbaar bij DEGIRO.
0 Comments