Beginnen met daytraden: de weg naar het succes

Daytraden is geen hobby! Beginnen met daytraden lijkt simpel, maar succes vergt veel kennis en discipline. Een succesvolle daytrader is een ondernemer en ziet het traden als een (parttime)baan. Wil je beginnen met daytraden, zie het dan als het opzetten van je eigen bedrijf. Maak een goed (bedrijfs)plan en doe de nodige investeringen in kennis en materiaal. Succesvol daytraden begint altijd met het maken van een tradeplan. Het volgende stappenplan helpt je op weg naar het succes!

Als jij denkt met daytraden snel miljonair te worden dan heb je het mis. Wist je dat 80% van de traders faalt in het eerste jaar? Een goed plan en goede voorbereiding zijn essentieel voor de weg naar het succes!

Hoe kan ik het beste beginnen met daytraden?

Stap 1: Maak een tradeplan

Net als bij beleggen is het van groot belang dat je een plan hebt voordat je gaat beginnen met daytraden. Als jij denkt met daytraden direct veel geld te verdienen op de beurs, dan heb je het mis. Je zult eerder direct veel geld verliezen. Het is daarom belangrijk dat je vooraf één of meerdere doelen stelt en daarmee gedisciplineerd aan de slag gaat.

Doel

Stel jezelf de vraag waarom je wilt gaan daytraden. Als je wilt gaan daytraden als hobby dan is dat geen goed idee. Je moet namelijk eerst veel tijd en geld investeren voordat je er met traden winst uit kunt halen. Je zult daarnaast structureel met traden aan de slag moeten gaan wil je er een goede boterham aan kunnen verdienen. Even een middagje achter de computer met als doel snel geld verdienen gaat ‘m echt niet worden. Wil je echt als professionele trader thuis aan de slag gaan, dan moet je een duidelijk doel voor ogen hebben en weten hoe je dat wilt gaan bereiken.

Investering

Als je een duidelijk doel voor ogen hebt is goed om na te denken over de weg ernaar toe. Hoeveel geld ben je bereid te investeren? Hoeveel wil je vooraf investeren in kennis en goed materiaal (zie stap 2)? Met welk bedrag wil je uiteindelijk gaan beginnen met daytraden en wat mag je dan maximaal verliezen? En hoe zorg je ervoor dat je dit verlies zoveel mogelijk beperkt en wat doe je als je het maximale verlies hebt bereikt?

Wil je onbeperkt handelen op Amerikaanse- of Europese beurzen dan moet je in veel gevallen rekening houden met de Pattern Day Trading rule (PDT). Deze regel bepaalt dat je met minder dan $25.000,- maar maximaal 3 trades (openen en sluiten op dezelfde dag) in 5 dagen mag uitvoeren.

Strategie

Nu je doel duidelijk is en je weet hoeveel je wilt investeren is het belangrijk na te denken over de manier waarop je het doel wilt bereiken: je strategie. Wil je iedere dag gaan traden of alleen op vrijdag? Wil je dan gaan traden tijdens de beursopening of de gehele dag? Wil je een of meerdere dagen stoppen met werken om dagelijks te gaan traden of doe je dit op een vaste doordeweekse vrije dag? Zorg hoe dan ook voor vaste werktijden en een vast schema. Op welke beurs je wilt gaan traden en met welke producten is ook relevant. Je doel bepaalt in hoofdlijnen je strategie.

Wil je aandelen of CFD’s gaan traden op de Amerikaanse beurs, dan ben je aan andere tijden gebonden dan wanneer je gaat traden op een Europese beurs. Veel daytraders richten zich maximaal op één of twee beurzen. Voorbeelden zijn de NewYork Stock Excanche (NYSE) en de NASDAQ.

Evalueren

Als laatste is het goed om na te denken over de manier waarop je gaat evalueren. Hoe ga je in de toekomst controleren of je nog op de goede weg bent? Het is belangrijk met enige regelmaat te evalueren en waar nodig bij te sturen. Als je vooraf een duidelijk plan hebt opgesteld is dit evalueren een stuk gemakkelijker. Je zult merken dat als je van je eventuele fouten leert, de weg naar langdurig succes ook sneller is gevonden. Zorg ervoor dat jij niet diegene bent die tweemaal dezelfde fout maakt en dus ook alvast nadenkt over het evalueren van je plan.

Stap 2: Investeer in kennis en materiaal

Goed, nu je plan duidelijk is en je overtuigt bent van het feit dat je echt wil gaan beginnen met daytraden, is het tijd om te investeren in kennis en materiaal. Een bedrijf heeft tenslotte niet alleen een kantoor, maar ook een directeur met verstand.

Investeren in kennis en kunde

Daytraden lijkt gemakkelijk maar is het niet. Ben je al bekend met beleggen dan zul je veel kennis van het beleggen ook kunnen gebruiken bij het traden. Ben je helemaal nieuw, verdiep je dan eerst wat beter in de beurs. Zorg dat je in ieder geval bekend bent met technische analyse, het lezen van koersgrafieken, het herkennen van diverse patronen, de verschillende strategieën en market- en limitorders. Tip: lees vooraf een boek over daytraden.

Een werkplek inrichten

Traden vergt concentratie. Een rustige werkplek, goede apparatuur en betrouwbare internetverbinding is van levensbelang. Het uitvallen van de computer of internetverbinding is de nachtmerrie van iedere trader. Investeer dus ook direct in goed materiaal. Zorg voor een vaste en rustige werkplek, een bureau met comfortabele bureaustoel en een goede desktop computer met snelle processor en minimaal twee schermen.

Stap 3: Oefenen met daytraden

Een goed plan: check! Opleiding: check. Goede werkplek en goed materiaal: check. We kunnen gaan beginnen met daytraden! En dat doen we door eerst voldoende te oefenen. Dit kan bijvoorbeeld met papertrading. Veel brokers bieden een demoplatform of simulatiesoftware aan. Je trade dan in een echte omgeving met nep geld. Je kunt ook zelf op papier het juiste moment van instappen en uitstappen bijhouden. Je test je methodes en strategieën uitvoerig voordat je deze gaat toepassen in de praktijk en met echt geld. Begin langzaam en toets of je strategie werkt, waar nodig pas je deze aan net zo lang tot je voldoende vertrouwen hebt voor het echte werk.

Oefenen is goed, maar wees behoedzaam met het gebruik van een demoplatform. Het kan namelijk de illusie creëren dat je immuun bent voor alle psychologische effecten die het gevolg zijn van het traden met echt geld.

Stap 4: Tijd voor het echte werk

Als je klaar bent met oefenen dan is het tijd om echt te beginnen met daytraden. Tijd om je eerste trade te plannen. Bereid je aan het begin van iedere nieuwe tradingdag opnieuw voor. Bekijk hoe de internationale markten ervoor staan en lees de belangrijkste nieuwsberichten. Wat zijn de ontwikkelingen op de beurs en wat kun je verwachten? Maak een watchlist van de producten die je wilt volgen en stel je eventuele in- en uitstapmomenten vast. Bepaal vooraf je strategie en maak vooraf een risicoanalyse.

Ook bij daytraden geld: spreiden verkleind het risico. Zet niet alles in op één bepaalde trade maar probeer verschillende trades. Gebruik altijd maar een deel van het geld en ga nooit all-in.

Stap 5: Posities sluiten

Het is belangrijk dat je als daytrader tegen het einde van de handelsdag al je open posities sluit. Dit verminderd het risico. Veel bedrijven publiceren voor- of nabeurs regelmatig cijfers waar koersen wild op kunnen reageren. Je zult niet de eerste zijn die de dag begint met een groot verlies omdat je de positie aan het eind van de dag vergeten bent te sluiten. Daarnaast kunnen er voor het vasthouden van producten overnight extra kosten in rekening worden gebracht.

Stap 6: Evalueren

Zorg dat je regelmatig evalueert en waar nodig je plannen bijstelt. Als je vooraf bedachte methode of strategie niet werkt, zorg dan dat je daar verandering in brengt. Analyseer je trades door een logboek bij te houden en wees eerlijk naar jezelf. Ben niet bang om van je fouten te leren. Evalueer iedere dag en iedere trade en zoom ook uit naar het grote geheel. Je hebt tenslotte een doel voor ogen en uiteraard wil je dit doel ook bereiken. Je bent zelf de sleutel tot het succes!

Reacties

Pin It on Pinterest