CATEGORIE

DEGIRO verhoogt kosten van kernselectie

In september vorig jaar stelde DEGIRO haar klanten op de hoogte van nieuwe kosten voor het beleggen. Een half jaar later, in mei 2023, verhoogt DEGIRO de kosten van de kernselectie. De kernselectie van DEGIRO is binnenkort niet meer gratis. Wat deze nieuwe kosten van DEGIRO inhouden lees je in dit artikel.

DEGIRO hanteert nieuwe kosten van kernselectie per 15 mei 2023

Vanaf 15 mei 2023 hanteert DEGIRO nieuwe tarieven en kosten voor het beleggen. De afgelopen jaren is er veel veranderd in de wereld, met een hoge inflatie en stijging van operationele en wettelijke kosten als gevolg. Volgens DEGIRO is de tariefverhoging nodig ‘om de beste service te kunnen blijven bieden‘. Wat wijzigt er?

Commissievrij beleggen verleden tijd

In november 2021 introduceerde DEGIRO commissievrij beleggen. Het was toen mogelijk om zonder transactiekosten te beleggen op de Amerikaanse en Canadese beurzen. Dit is vanaf mei 2023 weer verleden tijd. Vanaf dan betaal je voor Amerikaanse en Canadese aandelenbeurzen €1,00 commissie. Daar bovenop komt ook nog de standaard handelingskosten van €1,00 die DEGIRO sinds 1 september 2022 voor iedere transactie rekent. Je bent voortaan dus €2,00 kwijt per transactie. De overige commissies voor de andere beurzen blijven gelijk.

Commissies DEGIRO – mei 2023

Handlingskosten

De handlingkosten, dit zijn vaste kosten van derden, blijven €1,00 per transactie. Deze handelingskosten zijn van toepassingen op alle producten (vanaf mei 2023 dus ook op de kernselectie, lees verder), behalve voor Tradegate en opties en futures. Deze vergoeding dekt alle externe kosten.

Handlingkosten DEGIRO – mei 2023

Kosten van kernselectie: niet langer gratis

DEGIRO is bezig met een nieuwe kernselectie voor alle landen. Dit heeft te maken met de nieuwe verplichting om een Key Informatie Document (KID) beschikbaar te hebben in de lokale taal. De commissie voor de kernselectie blijft ook na 15 mei €0,00. Je gaat voortaan echter wel handelingskosten betalen van €1,00 euro per transactie. Dit houdt dus in dat ook een aankoop binnen de (nieuwe) kernselectie van DEGIRO voortaan kosten met zich mee brengt. Dit is niet langer gratis meer en juist dat was het grootste voordeel van de kernselectie. Zonder kosten aan- of verkopen is voortaan dus echt verleden tijd.

Kosten van kernselectie DEGIRO – mei 2023

Kosten ETF’s

De kosten voor de aanschaf van ETF’s bij DEGIRO wijzigen dus per 15 mei. Je betaalt voortaan standaard €2,00 commissie + €1,00 handelingskosten. Totaal ben je dus voortaan per transactie €3,00 aan kosten kwijt. Uitzondering hierop zijn ETF’s die zijn opgenomen in de nieuwe kernselectie van DEGIRO. Hiervoor betaal je enkel de €1,00 aan handelingskosten (en geen commissie).

DEGIRO wijzigt overige kosten niet

Naast de nieuwe commissies en handelingskosten wijzigt DEGIRO haar overige kosten niet. Deze bestaan o.a. uit eventuele valutakosten en jaarlijkse aansluitkosten per beurs.

Valutakosten

De kosten voor het (automatisch) wisselen van valuta blijven gelijk, dit is en blijft 0,25%. Voor handmatige orders betaal je €10,00+0,25%, voor automatische orders via de Auto FX trader slechts 0,25%. De valutakosten zijn verwerkt in de aan- en verkoopprijs en terug te vinden in het transactieoverzicht van je beleggingsportefeuille.

Valutakosten DEGIRO – mei 2023

Aansluitkosten per beurs

Aansluitingskosten worden in rekening gebracht voor beurzen buiten de home exchange. Voor Nederlandse DEGIRO klanten zijn dit Euronext Amsterdam en Euronext Brussel. Voor andere beurzen worden aansluitkosten in rekening gebracht van €2,50 per beurs per kalenderjaar. Deze kosten worden alleen in rekening gebracht als tijdens het kalenderjaar een transactie wordt uitvoert of een positie wordt aangehouden op de betreffende beurs. De kosten blijven ook na 15 mei gelijk.

Aansluitkosten DEGIRO – mei 2023

Raadpleeg voor de meest actuele tarieven altijd de website van DEGIRO.

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GERELATEERDE ARTIKELEN

Pin It on Pinterest