Inflatie, je hoort het de laatste tijd veel in het nieuws. Het inflatiespook drukt op bepaalde dagen de stemming op de beurs. Koersen van aandelen en andere financiële producten zijn vatbaar voor inflatie. Maar waarom is dat?
Wat is inflatie?
Inflatie is een moeilijk woord voor stijging van het algemene prijspeil. Door inflatie worden producten en diensten duurder. Door hogere prijzen kun je met iedere euro die je nu verdiend, in de toekomst minder kopen. De afgelopen jaren is de gemiddelde inflatie in Nederland tussen de 0,5% en 1,5%.
Einde coronacrisis in zicht, vraag neemt toe
Tijdens de coronacrisis van de afgelopen maanden hebben veel bedrijven gesneden in de kosten. De productie is door veel bedrijven afgeschaald of stilgelegd om kosten te besparen. Er was door het sluiten van de economie door alle maatregelen natuurlijk ook minder vraag.
Nu de vaccinatie goed op gang komt en het met de besmettingscijfers veel beter gaat in grote delen van de wereld, worden veel maatregelen weer afgeschaald. Door het heropenen van de economie neemt ook de vraag naar producten en diensten weer toe. Doordat de productie de afgelopen maanden op een laag pitje heeft gestaan en er nu ineens veel vraag (piekvraag) is, is er momenteel sprake van meer vraag dan aanbod. Een voorbeeld hiervan is het huidige chiptekort. Diverse autofabrikanten hebben hierdoor de productie weer stil moeten leggen. 1
Een logisch gevolg van meer vraag dan aanbod is het stijgen van de prijzen. De prijzen van onder andere grondstoffen staan hierdoor onder druk. Olie doet inmiddels weer meer dan $70 dollar per vat, een prijs die we sinds 2014 niet meer hebben gezien. Alleen in 2018 tikte deze heel even de $70 dollar aan. Dat gaan we zeker weer merken aan de pomp.
Is de inflatie tijdelijk of langdurig?
Te hoge én te lage inflatie is slecht voor de economie. Daarom houden de centrale banken de inflatie goed in de gaten. Tot nu toe zijn zowel de Federal Reserve (FED) als de Europese Centrale Bank (ECB) van mening dat de verhoging tijdelijk is3. Naar verwachting is de inflatie dit jaar 3,4 procent. Toch gaat de FED de rente al in 2023 verhogen, eerder dan verwacht. Afgelopen woensdag gaf de voorzitter van de FED hierover een persconferentie.
Er is veel twijfel, is het tijdelijk of krijgen we langdurig met prijsstijgingen te maken? Diverse bedrijven hebben namelijk al aangekondigd door hogere grondstof- en productiekosten de productprijzen te verhogen. Het zal dan ook niet lang duren voordat consumenten dit gaan merken in de portemonnee. Ook zijn er veel zorgen over signalen van oververhitting, denk hierbij aan bijvoorbeeld de woningmarkt.
Beleggen tijdens verhoogde inflatie
Of de verhoogde inflatie nu tijdelijk is of nog een aantal jaar bij ons blijft, niemand die het weet. Het is hoe dan ook geen slecht idee om als belegger je portfolio eens extra onder de loep te nemen. Het kan geen kwaad eens goed te kijken naar de verdeling en deze, waar nodig, op inflatie aan te passen.
- Waarde aandelen (bedrijven die nu al veel winst maken) zijn bijvoorbeeld minder vatbaar voor inflatie en worden minder geraakt dan groei aandelen (bedrijven die de winst in de toekomst moeten maken);
- Bedrijven die verhoogde grondstofprijzen kunnen doorberekenen aan de klant genieten daarnaast de voorkeur;
- Historisch gezien is de technologie sector extra vatbaar voor inflatie;
- De financiële sector (banken e.d.) zijn juist minder vatbaar. Het verhogen van de rente door centrale banken betekend voor de financiële sector meer winst;
- Speel bijvoorbeeld in op het chiptekort met een Semiconductor ETF;
- Obligaties vormen tevens een risico bij oplopende inflatie.
Ook al beleg je passief en defensief, als belegger is het goed altijd op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op de beurs. Volg het nieuws en wees niet bang eens extra kritisch naar je eigen portfolio te kijken. Probeer ten alle tijden risico’s te beperken.
Bronnen:
[1] NOS – Chiptekort legt autofabrikant VDL Nedcar weer stil
[2] NOS – Philips waarschuwt voor productiestop medische apparatuur door chiptekort
[3] NRC – Lagarde: de inflatie is tijdelijk
Reacties