CATEGORIE

Beleggen in crypto: een hype of blijvertje?

Laatste wijziging: 12/02/2024

Beleggen in crypto is steeds populairder aan het worden. Sommige beleggers zijn ervan overtuigd dat cryptovaluta het nieuwe betaalmiddel van de toekomst is. De bekendste crypto zijn Bitcoin en Ethereum. Cryptovaluta is, in tegenstelling tot traditionele valuta zoals de euro of dollar, niet gereguleerd door overheden en financiële instanties en daarom erg risicovol.

Beleggen in crypto tip

Sommige beleggers beleggen in crypto voor de lange termijn en zijn er zeker van dat dit het betaalmiddel van de toekomst is. De meeste beleggers hopen echter op korte termijn snel winst te behalen. Pas daarom op met het beleggen in crypto aangezien de meeste cryptovaluta erg volatiel zijn en de koersen wild op en neer bewegen. Voor je het weet heb je snel verlies in plaats van een lekkere winst!

Wat is crypto?

Cryptovaluta zijn digitale munten, het is virtueel geld. Je kunt het niet fysiek in je handen houden of uit de geldautomaat halen. Waar je traditioneel geld overal ter wereld uit kunt geven als wettig betaalmiddel is dat bij crypto niet het geval. Er zijn namelijk nog maar weinig bedrijven die crypto accepteren als betaalmiddel. Crypto is momenteel nog niet meer dan een ruilmiddel.

Wat kun je met crypto?

Momenteel nog vrij weinig. Cryptovaluta is vooral erg populair onder speculatieve beleggers. Veel beleggers verdienen geld door te speculeren op een stijgende of dalende koers. Dit noemen we long– of short gaan. Waar de waarde van traditioneel geld bepaald wordt door regulering van overheden en financiële instanties, is dit bij cryptovaluta niet het geval. De broncode van Bitcoin bepaald bijvoorbeeld dat er maximaal 21 miljoen eenheden verkrijgbaar zijn. En hoe meer vraag, hoe hoger uiteindelijk de koers. Of crypto uiteindelijk wereldwijd geaccepteerd gaat worden als betaalmiddel dat weet niemand.

Hoe kun je beleggen in crypto?

Om te beleggen in cryptovaluta moet je eerst een digitale portemonnee een Wallet openen. In deze wallet bewaar je de digitale munten net als in een fysieke portemonnee of kluis. In de wallet kun je ook versleutelde wachtwoorden opslaan. Je kunt zelf een wallet maken (als je daar verstand van hebt) en zo crypto opslaan op je eigen computer.

  • Verreweg de meeste beleggers openen een account op een cryptoplatform of bij een cryptobroker. Je kunt direct een wallet openen en crypto aanschaffen. Bekende platformen zijn onder andere Coinbase of Bitonic;
  • Je kunt ook via een omweg beleggen in crypto door gerelateerde financiële producten zoals CFD’s aan te schaffen. Deze producten volgen de koers van de onderliggende digitale munt. Je hebt hiervoor geen wallet nodig;
  • Daarnaast zijn er tegenwoordig een aantal ETF’s die de koers van bepaalde cryptomunten volgen.

Beleggen in een Bitcoin ETF

VanEck biedt sinds vorig jaar een product aan dat de koers van Bitcoin volgt. Dit is de VanEck Vectors Bitcoin ETN. Deze ETN heeft als doel de rendementsontwikkeling van de MVIS CryptoCompare Bitcoin VWAP Close Index (MVBTCV Index) te repliceren. In andere woorden: de ETN volgt de koers van Bitcoin.

TickerOmschrijvingBeheerKostenISIN
VBTCBitcoin ETNVanEck1,00%DE000A28M8D0
Beleggen in crypto letop

Let op! Het product is geen ETF maar een ETN en daarom iets anders. Houd rekening met extra risico als je belegt in een ETN.

Wanneer je als belegger een ETN koopt, koop je van de uitgevende instantie (VanEck) een schuld product dat vergelijkbaar is met een obligatie. Er bestaat het risico dat wanneer de uitgevende instelling failliet gaat, deze de waarde niet meer kan uitbetalen. Je ETN is dan niets meer waard;

Tevens is er een liquiditeitsrisico. Dit betekent dat er mogelijk weinig handelsvolume is waardoor je problemen kunt krijgen bij het sluiten van je positie.

Wat zijn de risico’s van beleggen in crypto?

Er is geen toezicht of bescherming

Bij cryptovaluta is er geen sprake van toezicht of wettelijke bescherming door overheden of financiële instanties. Dit is een nadeel maar volgens veel beleggers ook direct de kracht van crypto. Beleg je in crypto, dan loop je meer risico.

Crypto heeft geen vaste waarde

Als je een aandeel koopt, dan schaf je daarmee een stukje onderliggende waarde aan van een bedrijf. Crypto heeft geen intrinsieke waarde. De prijs is wat de belegger ervoor geeft en de waarde wordt bepaald door vraag en aanbod. Besluit iedereen de munt te verkopen, dan is je munt al snel niets meer waard.

Crypto kent veel koersschommelingen

De cryptomarkt wordt gedomineerd door speculanten. De koers van de verschillende munten kan snel stijgen en dalen. Een negatief nieuwsbericht kan er zomaar voor zorgen dat de koers direct enkele procenten naar beneden duikt. Daarnaast kan er sprake zijn van koersmanipulatie (Pump & Dump) omdat direct toezicht ontbreekt.

Geen cryptovaluta is hetzelfde

Bitcoin, Ethereum, Ripple, Dogecoin. Allemaal crypto en geen munt is hetzelfde. Er bestaan al ruim 1500 verschillende crypto en niemand weet welke de tijd gaat overleven. Dit maakt het beleggen in opkomende crypto extra risicovol. Meer dan 99% van alle crypto zullen de tijd niet overleven.De cryptomarkt is jong en onvoorspelbaar. Zorg dat je op tijd uitstapt voordat je belegging geen fluit meer waard is!

Crypto is vatbaar voor cybercrime

Door het digitale karakter van cryptovaluta zijn deze extra kwetsbaar voor cybercrime. Hackers krijgen het dan ook regelmatig voor elkaar in te breken in de digitale wallets van beleggers. En aangezien je crypto niet kunt bewaren in een fysieke kluis op zolder zijn ook jouw digitale munten extra kwetsbaar voor cybercrime.

Je kunt je wachtwoord vergeten

Klinkt simpel maar je zult niet de eerste belegger zijn die het wachtwoord van zijn wallet vergeet. Erg jammer als je investering in dat geval een paar miljoen waard is geworden. Had je eindelijke die dure villa en mooie auto kunnen kopen vergeet je het wachtwoord. Dan maar met grof geweld de kluis openen. Oh nee, die was ook al digitaal…

Reacties

GERELATEERDE ARTIKELEN

Pin It on Pinterest