Dollar Cost Averaging

Dollar Cost Averaging (DCA) wil zeggen: gespreid inleggen. Met deze passieve beleggingsstrategie leg je op vaste momenten een vast bedrag in, ongeacht de koers. Deze beleggingsstrategie vereist minder aandacht, aangezien het bedrag en het moment van inleggen vaststaat. Een voorbeeld van Dollar Cost Averaging is bijvoorbeeld een inleg van €500,- euro per maand. Je investeert dit altijd op de eerste dag van de nieuwe maand en altijd in dezelfde ETF.

Het idee achter de DCA strategie is dat je hierdoor nooit alleen de hoogste koers betaald, maar ook wel eens een lage koers. Met deze strategie zul je dus altijd een gemiddelde prijs betalen.

DCA wordt ook vaak toegepast bij verlieslijdende posities om de gemiddelde aankoopkoers omlaag te brengen. Houd er echter rekening mee dat het verlies een reden heeft en je hiermee ook je verlieslijdende positie extra vergroot!

De tegengestelde strategie van Dollar Cost Averaging is het timen van de markt. Bij het timen van de markt koop je alleen als de gehele markt of het aandeel een koersdip maakt. Je probeert dus altijd te kopen bij een lage koers en niet bij een hoge koers. Op deze manier kun je het uiteindelijke rendement vergroten. Het juist timen van de markt is echter vrijwel onmogelijk. Achteraf weet je pas of je op een laag of hoog moment hebt gekocht. En je kunt door deze strategie ook rendement mislopen doordat je blijft afwachten.

Lump Sum

Lump Sum wil zeggen: in één keer alles inleggen. In tegenstelling tot Dollar Cost Averaging investeer je met deze strategie ongeacht het moment alles in één keer. Denk bijvoorbeeld aan een eenmalige inleg van €25.000.

Het voordeel van Lump Sump is dat je direct kunt profiteren van koersstijgingen in de markt en van dividend. Het nadeel is dat je er mogelijk achteraf achter komt dat je op een (veel) te hoog moment bent ingestapt. Maar, zoals je mogelijk ook al eerder hebt gelezen, time in the market beats timing the market.

Reacties

Pin It on Pinterest