CATEGORIE

Beleggen in een waterstof ETF bij DEGIRO

Beleggen in waterstof is populair. Misschien is beleggen in waterstof wel de toekomst? Ik krijg hoe dan ook veel vragen over het beleggen in een waterstof ETF bij DEGIRO. Ondanks het feit dat er geen waterstof ETF in de kernselectie zit, kun je wel degelijk beleggen in een waterstof ETF bij DEGIRO. In dit artikel lees je er meer over.

Waarom beleggen in een waterstof ETF bij DEGIRO?

Laten we allereerst eens antwoord geven op de vraag waarom je zou moeten investeren in waterstof? De komende jaren gaan er veel innovatieve ontwikkelingen plaatsvinden rondom de zoektocht naar nieuwe, maar vooral schone energiebronnen. Er zal veel worden geïnvesteerd in de elektrificatie van processen en industrieën, in de elektriciteitsopwekking en -distributie.

Voor een aantal industrieën en sectoren – je moet dan bijvoorbeeld denken aan de luchtvaart, scheepvaart en staalindustrie – is elektriciteit niet de oplossing. Waterstof kan in die gevallen in grote mate bijdragen en vele zien dan ook vooral groene waterstof als een hoopgevend alternatief voor fossiele brandstoffen. Daarnaast kan in waterstof, net als in een accu, energie worden opgeslagen.

In april 2022 riepen regeringspartijen VVD en D66 al uit dat Nederland de ambities heeft om de productie van groene waterstof te verdubbelen1. Nederland zet groot in en wil in de toekomst een grote speler worden op het gebied van waterstofproductie. Ook in de recentelijk uitgebrachte miljoenennota is opnieuw 145 miljoen euro gereserveerd voor het stimuleren van de productie van duurzame waterstof2.

Investeer je in waterstof, dan investeer je direct gespreid in schone energie én duurzame alternatieven. Waterstof staat nog volop in de kinderschoenen en als belegger kun je van de opkomst en innovatie profiteren. Je kunt beleggen in individuele aandelen van waterstofbedrijven of direct in één keer gespreid met een waterstof ETF. Er zijn verschillende ETF’s die zich richten op de ontwikkelingen binnen waterstof. Beleggen in een waterstof ETF bij DEGIRO is ook mogelijk.

Lees meer over groene en grijze waterstof →

Wat is de beste waterstof ETF?

Beleggen in een waterstof ETF kan door middel van verschillende ETF’s. Zowel VanEck als Legal & General bieden hiervoor al geruime tijd een waterstof ETF aan. Sinds september vorig jaar is daar een derde ETF bijgekomen van Defiance. Hieronder een overzicht van de drie ETF’s, met rangschikking op de omvang van het fonds.

Beleggen in een waterstof ETF – VanEck of L&G?

Waterstof ETF VanEck

Product:VanEck Vectors Hydrogen Economy UCITS ETF
Ticker, ISIN:HDR0 (Deutsche Börse), IE00BMDH1538
Kosten:0,55%
Doel:Het fonds streeft er naar het de rendementen van de MVIS® Global Hydrogen Economy Index zo nauwkeurig mogelijk te repliceren. De index bestaat voornamelijk uit bedrijven die ten minste 50% (25% voor bestaande indexcomponenten) van hun omzet halen uit waterstofprojecten of uit projecten die het potentieel hebben dit op termijn te bereiken.

Waterstof ETF L&G

Product:L&G Hydrogen Economy UCITS ETF
Ticker, ISIN:HTMW (Xetra, Deutsche Börse), IE00BMYDM794
Kosten:0,49%
Doel:Het fonds streeft er naar het de rendementen van de Solactive Hydrogen Economy Index zo nauwkeurig mogelijk te repliceren en het groeipotentieel van waterstof in innovatie en technologie optimaal te benutten. Het fonds selecteert daarvoor bedrijven in de volledige waterstofketen.

Waterstof ETF Defiance

Product:Defiance Next Gen H2 ETF
Ticker, ISIN:HDRO (NYSE), US26922B6002
Kosten:0,30%
Doel:Het fonds streeft er naar het de rendementen van de BlueStar Hydrogen & NextGen Fuel Cell Index zo nauwkeurig mogelijk te repliceren. Een groep van wereldwijd genoteerde aandelen van bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van op waterstof gebaseerde energiebronnen en brandstofceltechnologieën.

Hoe kan ik beleggen in een waterstof ETF bij DEGIRO?

Van de drie verschillende waterstof ETF’s zijn er twee beschikbaar bij DEGIRO. Dit zijn de VanEck Hydrogen Economy ETF en de L&G Hydrogen Economy ETF. Beide ETF’s zijn aan te schaffen op de Xetra beurs maar zitten helaas niet in de kernselectie. De ETF’s zijn zeer geschikt om veilig en gespreid te investeren in een breed mandje met aandelen in bedrijven die actief zijn op de waterstofmarkt. Wil je ook investeren in waterstof, maar heb je nog geen rekening bij DEGIRO? Je opent een beleggingsrekening in enkele minuten.


Bronnen:
[1] NOS – VVD, D66: verdubbel de ambities voor groene waterstof
[2] NOS – De belangrijkste plannen uit de uitgelekte Miljoenennota

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GERELATEERDE ARTIKELEN

Pin It on Pinterest