Stappenplan beleggen: beginnen in 5 stappen

Misschien heb je er wel eens vrienden, familie of collega’s over gehoord: beleggen. Beleggen is een goed alternatief voor sparen, zeker in deze tijd. Met beleggen investeer je geld in bijvoorbeeld aandelen met als doel dit vermogen te laten groeien. Je probeert in ieder geval je vermogen tegen inflatie te beschermen. Met dit stappenplan beleggen kan ook jij in een paar simpele stappen beginnen met beleggen.

Beleggen lijkt ingewikkeld maar hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Ook jij kunt met een klein bedrag per maand prima beginnen met beleggen. Maak het jezelf niet te moeilijk en volg dit gemakkelijke stappenplan. Hoe eerder je begint, hoe beter!

5 stappenplan beleggen

Stap 1: Investeer in jezelf

De beste investering is een investering in jezelf wordt er wel eens gezegd. En dat is zeker waar! De eerste stap van het stappenplan beleggen is dan ook jezelf goed verdiepen in de basisbeginselen van het beleggen. Lees de informatie op Beursbelegger eens door en je kunt meepraten met de echte professionals op je verjaardag. Nee hoor, even zonder gekheid, weten wat je doet is nu eenmaal belangrijk. Oriënteer en verdiep je in de materie voordat je ergens aan begint!

Lees een beleggingsboek ↗

Stap 2: Een beleggingsplan opstellen

Nu je weet wat de basisbeginselen zijn van het beleggen is het tijd om jezelf verder te prikkelen. Je gaat aan de slag met het opstellen van een (simpel) beleggingsplan. In dit beleggingsplan geef je zelf antwoord op een aantal belangrijke vragen. Zo bepaal je onder andere het doel en de horizon. Je bepaalt je strategie, denkt na over het risico en stelt vooraf je aanpak vast. Daarnaast denk je alvast na over de wijze van evalueren en reflecteren.

Veel beginnende beleggers rennen naar de beurs om snel rijk te worden maar komen in plaats daarvan met een lege portemonnee weer thuis. Een beleggingsplan is dan ook essentieel voor het succes op lange termijn. Wees reëel: er bestaat geen gratis geld op de beurs!

Voorbeelden van een beleggingsplan ↗

Stap 3: Rekening openen bij een broker

Eindelijk! Je hebt al het voorwerk gedaan. Tijd om een beleggingsrekening te openen bij een bank of broker. Beursbelegger belegt zelf met DEGIRO en heeft hier goede ervaringen mee. DEGIRO is de grootste online executie-only broker, voldoet aan alle richtlijnen en heeft daarnaast erg lage transactiekosten.

Uiteraard staat het je geheel vrij om zelf een bank of broker uit te kiezen om te gaan beleggen. Let in ieder geval op de veiligheid en betrouwbaarheid (valt de bank of broker onder de Nederlandse- of Europese wetgeving en toezicht), de kosten (we blijven Nederlanders en hoge transactiekosten zijn van invloed op het rendement), de toegankelijkheid en de gebruikersvriendelijkheid.

Stap 4: Je eerste ETF aanschaffen

Yes! Tijd om echt te gaan beleggen en je eerste transactie te verrichten. Als beginner wil je waarschijnlijk niet al teveel tijd kwijt zijn met het beleggen. Eenmaal per maand inleggen net als sparen is voor jou voldoende. Dit kan door te beleggen in een ETF, dit is een Exchange Traded Fund. Je kunt dit zien als een winkelmandje gevuld met verschillende aandelen. Vaak volgt een ETF een bestaande index. Je neemt hierdoor niet teveel risico en belegt direct gespreid.

Beleggen in een ETF is een passieve vorm van beleggen. De ETF zal in veel gevallen de markt niet verslaan, maar zal ook niet veel slechter presteren. Een relatief veilige en eenvoudige belegging voor jou als beginner.

Populaire ETF’s

TickerOmschrijvingBeheerKostenISIN
VWRLFTSE All-WorldVanguard0,22%IE00B3RBWM25
VUSAS&P500Vanguard0,07%IE00B3XXRP09
IAEXAEX IndexiShares0,30%IE00B0M62Y33
EUEAEURO STOXX 50 IndexiShares0,10%IE0008471009
IWDAMSCI WorldiShares0,20%IE00B4L5Y983
IUSAS&P500iShares0,07%IE0031442068

Stap 5: Je beleggingen volgen (evaluatie)

Nu ook jij een professionele belegger bent geworden is het belangrijk je beleggingen met enige regelmaat te volgen. Wees je bewust van het feit dat beleggingen fluctueren en probeer je emoties uit te schakelen. Veel beginnende beleggers maken fouten op basis van emoties. Gaan de koersen snel omhoog, dan kijk je met een glimlach naar je portefeuille. Maar gaan de koersen nog sneller omlaag, dan sta ook jij waarschijnlijk vooraan om deze als eerste te verkopen, het liefst met zo min mogelijk verlies. Doe het niet!

Houd je aan je beleggingsplan, beleg voor de lange termijn en probeer zo min mogelijk aandacht te schenken aan de prijsfluctuaties op korte termijn!

Houd je beleggingen bij in een Spreadsheet.

Reacties

Pin It on Pinterest